Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar giftige stoffen in vliegtuigen

20-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
onderzoek-naar-giftige-stoffen-in-vliegtuigen
Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS), verbonden aan de Universiteit Utrecht, verzocht de isomeren van TCP in hun laboratorium te onderzoeken op hun neurotoxisch effect. Het RIVM heeft namelijk laten weten dat er mogelijk meer isomeren van TCP dan alleen de ortho-isomeer (ToCP) een effect op het zenuwstelsel kunnen hebben. Mocht uit het  onderzoek blijken dat deze isomeren een effect laten zien dan kan de fabrikant worden gesommeerd meer onderzoek te doen. Dit schrijft staatssecretaris  Wilma Mansveld in een ‘verzamelbrief luchtvaart’ aan de Tweede Kamer.
Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) is een voorbereidend onderzoek begonnen naar de luchtkwaliteit aan boord van grote commerciële luchtvaarttuigen. Dit onderzoek loopt vooruit op een grootschalig meetonderzoek naar de luchtkwaliteit in de cabine/cockpit door de EASA.  Het voorbereidend onderzoek is bedoelt om een beter beeld te krijgen welke apparatuur noodzakelijk is om correcte (luchtkwaliteit)metingen te kunnen uitvoeren aan boord van een vliegtuig en welke giffen (contaminanten) de luchtkwaliteit nadelig kunnen beïnvloeden .
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.