Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar gang van zaken gaswinning Groningen

05-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
aardbeving ANP
De Tweede Kamer gaat onderzoeken hoe de overheid is omgegaan met de risico's van de gaswinning in Groningen. Alle partijen in de Kamer steunen het voorstel van GroenLinks voor een zogenoemde parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksinstrument dat het parlement ter beschikking heeft.
De overheid sloot jarenlang de ogen voor de risico's die kleven aan de gaswinning. Duizenden huizen en andere gebouwen raakten beschadigd door de vele aardbevingen in het winningsgebied. Pas vorig jaar besloot het kabinet op termijn helemaal te stoppen met het oppompen van gas in Groningen.
Bekijk de ZEMBLA-uitzending ‘Aardbeving in Loppersum’
Onveilige gebouwen
Kamerleden Tom van der Lee (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA) stelden in december al voor een parlementaire enquête te houden over de gang van zaken. De coalitiepartijen hielden de boot toen nog af omdat zo'n diepgravend onderzoek de aandacht zou kunnen afleiden van de schadeafhandeling en de versterking van onveilige gebouwen in Groningen.
Van der Lee heeft het voorstel in overleg met de regeringspartijen aangepast. Pas als de schadeafhandeling en de versterking van de meest risicovolle woningen goed op gang zijn gekomen, zal de parlementaire enquête in gang worden gezet. Betrokkenen kunnen daarin verplicht en onder ede worden gehoord.

'Veel Groningers leven dagelijks met schade'
"Terwijl heel Nederland profijt heeft gehad van de opbrengst van de gaswinning, zitten veel Groningers nog dagelijks met schade of in nog niet versterkte huizen en leven velen van hen in grote onzekerheid", zegt Van der Lee. Hij is blij dat betrokken personen, bedrijven en instanties zich nu in het openbaar moeten verantwoorden.
Zijn PvdA-collega Nijboer vindt een enquête noodzakelijk "gezien de ernst van de situatie in Groningen". Matthijs Sienot van regeringspartij D66 spreekt van "een belangrijke stap om het vertrouwen van de Groningers proberen terug te winnen". Volgens hem zijn rond de gaswinning ‘grove fouten’ gemaakt die grondig moeten worden onderzocht.

Groninger Gasberaad
Het Groninger Gasberaad is heel blij dat er een parlementaire enquête komt over de gaswinning in Groningen. Volgens de belangenclub voelt het onderzoek als erkenning dat er iets niet goed is gegaan. ,,We vinden al jaren dat er publieke verantwoording moet worden afgelegd voor wat er allemaal fout is gegaan. Het is fijn dat dit nu gaat gebeuren. Dat helpt ook voor de Groningers in het proces om weer te herstellen'', zegt secretaris Susan Top.
Het Groninger Gasberaad vindt het wel jammer dat de enquête pas in gang wordt gezet als de schadeafhandeling en de versterking van de meest risicovolle woningen goed op gang zijn gekomen. ,,Een enquête had kunnen helpen om het geklooi te doorbreken. Maar nu blijft het geklooi. Straks wordt er dan geconcludeerd dat dingen anders hadden gemoeten, maar daar hebben we dan niks meer aan. Dat geeft toch wel een minder blij gevoel. Die enquête had meteen moeten gebeuren. We willen er niet meer op hoeven wachten'', aldus Top.

Aardbeving in Loppersum
Het epicentrum van de bevingen ligt in en rond Loppersum. Het dorp en de omliggende plaatsen liepen in het verleden veel schade op door de gaswinning. ZEMBLA maakte daar de uitzending ‘Aardbeving in Loppersum’ over.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.