Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar fraude in ICT bij Defensie

03-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
inlichtingenofficier-lekt-geheimen-naar-ict-leverancier
Bij het ministerie van Defensie vindt onderzoek plaats naar mogelijke fraude of malversaties rond het aanbesteden van ICT-projecten of inhuur van derden. Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.
Zij had eerder een commissie gevraagd meldingen hierover uit de organisatie te verzamelen en te analyseren. ,,Uit deze analyse komt naar voren dat nader onderzoek gewenst is'', aldus de minister. Koos van der Steenhoven van ABD Topconsult gaat het vervolgonderzoek leiden. Het ministerie wil verder niets kwijt over het onderzoek.
Eerder deze week kwam ook naar buiten dat de Rijksrecherche bezig is met een oriënterend onderzoek naar mogelijke overtredingen van de aanbestedingsregels bij het ministerie van Defensie. Aanleiding is een aangifte door het ministerie. Zembla meldde onlangs dat het ICT-bedrijf Ordina mogelijk heeft gefraudeerd bij het binnenhalen van opdrachten bij de overheid.
In mei maakte Hennis bekend dat er grote problemen bij de ICT van Defensie zijn. Zo is computerapparatuur flink verouderd waardoor netwerken kunnen uitvallen. Ook waren de verhoudingen binnen de ICT-top van het ministerie verstoord. Vier topambtenaren hebben het veld moeten ruimen. Voor oplossingen op de korte termijn heeft Hennis onlangs 16,7 miljoen uitgetrokken. Voor de hele nieuwe ICT-infrastructuur is volgend jaar 40 miljoen euro gereserveerd.
 

Meer over:

wie is de mol
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.