Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar falende officieren van justitie

04-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
moord-doodstraf-taakstraf

Onderzoek

Er komt een onderzoek naar de sancties die de afgelopen jaren zijn opgelegd aan falende officieren van justitie. Die toezegging deed minister van Justitie Hirsch Ballin dinsdag tijdens het vragenuur aan SP-Kamerlid Arda Gerkens.  De SP wil een onafhankelijk onderzoek naar sancties naar aanleiding van de uitzending van Zembla 'Officieren van Justitie in de fout'. Daarin wordt gesteld dat de fouten van de officieren niet worden aangepakt en dat er nagenoeg geen sancties zijn uitgedeeld. Het Openbaar Ministerie ontkent dit.

"Er komt nu antwoord op de vraag welke sancties er mogelijk zijn en hoe die sancties zijn toegepast. Binnen twee maanden moet het onderzoek zijn afgerond. Daar zullen we de minister aan houden.” schrijft Arda Gerkens op de SP website.
 

Blunders van justitie

Gerkens: ”Keer op keer wordt de samenleving geconfronteerd met blunders van Justitie. Dit schaadt het vertrouwen in de rechtsstaat. Tien jaar na de Schiedammer Parkmoord wordt het tijd dat het gesteggel over uitblijvende sancties ophoudt. Bij ieder nieuw incident steken de verhalen de kop weer op dat grove fouten zonder gevolgen blijven voor de betrokken Officieren van Justitie. Dit bleek ook al tijdens het SP symposium ‘Crisis in de rechtsstaat?’ in 2008. Het is daarom de hoogste tijd voor een onafhankelijk onderzoek. De onderste steen moet hier boven.”
 

Elke fout is er een teveel

Hirsch Ballin zei dinsdag op vragen uit de Tweede Kamer dat hij ook een eigen beoordeling aan het resultaat van het feitenonderzoek zal koppelen en vervolgens wil bekijken wat er eventueel verder nodig is. „Elke fout is er een te veel”, aldus de bewindsman, die wees op de verbeterprogramma's die juist de laatste jaren zijn opgezet. Maar hij wil niets vergoeilijken en is bereid altijd weer lering te trekken, stelde hij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.