Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar draagvlak taakstraffen

28-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
onderzoek-naar-draagvlak-taakstraffen
Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat er een onderzoek komt naar het draagvlak onder de bevolking voor taakstraffen. Geëiste straffen moeten aansluiten bij "de beleving in de samenleving".

Taakstraffen worden steeds vaker uitgedeeld. Eenderde van de opgelegde taakstraffen in 2008 was een taakstraf, terwijl dit in 2004 nog 29 procent was. Bovendien leggen rechters meer taakstraffen op dan geëist door het OM.
In ZEMBLA ' Moord, doodslag, taakstraf ' van oktober 2007 werd getoond dat rechters ook voor zwaardere delicten taakstraffen opleggen. Slachtoffers waren vaak verbijsterd waren over de straf en uit de reacties van daders bleek dat de doelstelling van de straf (preventie, afschrikking, vergelding en strafoplegging) heel vaak niet wordt gehaald.
Direct na deze uitzending vroeg een Kamermeerderheid minister Hirsch Ballin van Justitie om maatregelen te treffen. De minister droeg vervolgens het OM op om verkrachters en daders van andere ernstige zeden- of geweldsdelicten niet langer te laten wegkomen met een taakstraf.

In 1994 werd na een onderzoek naar taakstraffen gewaarschuwd dat de acceptatie onder de bevolking van de taakstraffen zou afnemen als deze straf te vaak wordt opgelegd. Daarom moet er volgens procureur-generaal Brouwer nu een onderzoek komen.

Lees ook: OM wil onderzoek naar draagvlak taakstraffen (NRC)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.