Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar bijwerking griepvaccin

04-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
de-overbodige-griepprik
In Nederland zijn twee kinderen (waarvan een met zekerheid,) getroffen door de ziekte narcolepsie nadat zij waren ingeënt met het griepvaccin Pandemrix. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is er een mogelijk verband tussen het vaccin en de slaapziekte.

Eerder deze week bleek uit Fins onderzoek dat er een link zou zijn tussen de zeldzame slaapziekte nacrolepsie en het Mexicaanse griep vaccin, waar het middel Pandemrix inzit. De ziekte zou bij ongeveer zestig kinderen uit Finland en Zweden zijn aangetroffen, zo meldt de Volkskrant. Al deze meldingen worden nu onderzocht door onder andere de Europese registratieautoriteiten, waaronder ook het CBG, en het Europese centrum voor infectieziektebestrijding (ECDC).

Seizoensgriep
In Nederland is Pandemrix in 2009 bij het bestrijden van de Mexicaanse griep gebruikt samen met een ander vaccin, Focetria. Pandemrix staat alleen geregistreerd voor gebruik tijdens een pandemie. Daarom is het vaccin in 2010 niet gebruikt voor vaccinatie tegen de seizoensgriep en wordt het ook in 2011 niet gebruikt voor de jaarlijkse vaccinatie tegen de seizoensgriep.

Slaapziekte
Narcolepsie is een uiterst zeldzame ziekte die jaarlijks bij 1 op 100.000 mensen wordt geconstateerd. Kenmerken van narcolepsie zijn onweerstaanbare slaapaanvallen, plotselinge spierverslappingen na emotionele buien, angstige dromen en niet kunnen bewegen na het wakker worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.