Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek naar baarmoederhalskanker stilgelegd wegens belangen hoogleraar VUmc

20-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schippers-verzekeraars-moeten-zich-richten-op-dure-pati%c3%abnten
Een groot onderzoek naar baarmoederhalskanker is onlangs stilgelegd vanwege de verzwegen zakelijke belangen van hoogleraar pathologie Chris Meijer van het VUmc. Het onderzoek onder 30.000 vrouwen is voor onbepaalde tijd stopgezet. Wetenschappers "betreuren de ontstane commotie" over hun onderzoek.
Vanaf 2016 kunnen vrouwen zelf materiaal afnemen en dat opsturen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Dat zou gaan gebeuren via een spuit. Deze spuit maakt het voor vrouwen mogelijk om zelf materiaal af te nemen en dat op te sturen voor onderzoek. Hierdoor is een bezoek aan de dokter niet meer nodig.
Hoogleraar Meijer bezit al jarenlang aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience dat de spuiten produceert. Ook is hij mede-eigenaar van het bedrijf. Dit verzweeg hij onder andere voor de Gezondheidsraad en de toenmalige minister van Voksgezondheid Ab Klink.
Minsters Schippers Eerder legde een aanbesteding voor het nieuwe volksonderzoek stil. Meijer is nog steeds werkzaam bij het VUmc.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.