Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderzoek LTO: helft Nederlanders wil verplichte stikstofreductie voor veehouders

12-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
308 keer bekeken
  •  
varkens ANP
Bijna de helft van alle Nederlanders vindt dat er een verplichte stikstofreductie moet komen voor veehouders. Daarnaast vinden Nederlanders ‘de gezondheid van mensen’ en ‘milieu- en natuurbehoud’ de belangrijkste thema’s voor de land- en tuinbouw. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) is uitgevoerd.
Marktonderzoeksbureau DirectResearch vroeg 1.038 Nederlanders hoe zij denken over boeren, tuinders, voedselproductie en duurzaamheid.

Verantwoordelijkheid tegengaan klimaatverandering

De grootste verantwoordelijkheid voor het tegengaan van klimaatverandering ligt volgens de ondervraagden in de eerste plaats bij de overheid en dan bij de bedrijven, inclusief de land- en tuinbouwbedrijven. De consument staat op de derde plek als het gaat om die verantwoordelijkheid.

De onderzoekers vroegen wat mensen zelf al doen. Driekwart van de Nederlanders vindt van zichzelf al dat hij /zij die verantwoordelijkheid goed neemt. Bijvoorbeeld door minder te vliegen, afval te scheiden, korter te douchen en minder vlees te eten.

Bereid meer te betalen

De helft van de Nederlanders geeft daarnaast aan bereid te zijn een meerprijs te betalen voor een herkenbaar Nederlands product met hogere standaarden. 6 op de 10 willen bovendien een einde aan de kiloknaller.

Nederlanders zitten daarbij niet te wachten op oneerlijke concurrentie: 65 procent wil dat import uit landen met lagere standaarden op het gebied van milieu, mensenrechten of dierenwelzijn stopt.

Maatregelen voor de veehouderij

Als het gaat om maatregelen die genomen moeten worden voor de veehouderij, vindt de grootste groep (47 procent) dat het aantal dieren omlaag moet. 32 procent is het daar niet mee eens en 20 procent heeft er geen mening over.

Ook vindt de grootste groep (49 procent) dat verplicht de stikstofuitstoot in de veehouderij naar beneden moet. 29 procent heeft daarover geen mening en een minderheid van 23 procent vindt zo’n verplichte stikstofreductie voor veehouders niet zo’n goed idee. 

De onderzoekers vroegen niet specifiek naar maatregelen die boeren zelf zouden kunnen nemen.

Reactie LTO

Uit het onderzoek blijkt volgens de LTO dat er potentie zit in verduurzaming als verdienmodel. De helft van de consumenten geeft immers aan meer te willen betalen voor duurzame producten. Ondanks de goede intenties vanuit de maatschappij, staan Nederlandse boeren onder druk, laat de voorzitter van LTO Nederland, Sjaak van der Tak, weten. "Er is druk vanuit de markt, regelgeving, en steeds veranderende - soms tegenstrijdige - eisen van burger en consument." Hij benadrukt dat bij gezonde producten ook een duurzame prijs hoort. De kwestie is wat hem betreft actueler dan ooit.

De LTO gaat volgende maand in gesprek met de leden over het thema verduurzaming, zegt Van der Tak: “Wat mag de samenleving van ons verwachten, wat moet daar tegenover staan, en hoe organiseren we dat? Dit onderzoek biedt goede aanknopingspunten voor deze LTO Talks.”

De uitgeputte bodem

Zembla maakte meerdere uitzendingen over de Nederlandse veehouderij en de land- en tuinbouw. In de serie ‘De uitgeputte bodem’ blijkt dat het niet goed gaat met onze bodem. Door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen raakt die uitgeput. Daarnaast is de veestapel verantwoordelijk voor een grote uitstoot van broeikasgassen, fijnstof en stikstof, wat volgens tal van onderzoeken leidt tot opwarming van de aarde en een alarmerende afname van de biodiversiteit. 

Kijk de serie 'De uitgeputte bodem'.

Download hieronder het hele onderzoeksrapport:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.