Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderwijsraad: doorstroom van vmbo naar havo moet beter

25-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
VMBO ANP
Er moet meer worden gedaan om de problemen in de doorstroom van het vmbo naar de havo op te lossen. Dat stelt de Onderwijsraad. Volgens de organisatie is het wetsvoorstel gelijke kans op doorstroom vmbo-havo van minister Arie Slob (Onderwijs) een stap in de goede richting van een gelijke behandeling van leerlingen. Maar het is volgens de raad niet genoeg.
Het wetsvoorstel van Slob regelt dat overal dezelfde formele voorwaarden gaan gelden voor toelating van vmbo-leerlingen tot de havo. Dat maakt dat vmbo’ers in het hele land een gelijke kans hebben om door te stromen en het schept duidelijkheid voor leerlingen en ouders, zegt de raad.
Geen enkele ouder luistert naar minister Slob, het vmbo is een slecht systeem
Grote knelpunten
Het uitgangspunt van nieuw beleid moet volgens de raad zijn dat een diploma van de gemengde of theoretische leerweg (gl/tl) van het vmbo toegang geeft tot de havo. O p dit moment komt de werkelijkheid niet overeen met dit uitgangspunt omdat er grote knelpunten zijn in de aansluiting tussen het vmbo en het havo. "Die knelpunten worden met de voorgestelde wettelijke regeling niet weggenomen", schrijft de raad.
Dat komt doordat het vmbo inhoudelijk niet goed aansluit op havo. De raad adviseert daarom in te zetten op beleid dat die aansluiting verbetert.    De raad denkt daarbij aan maatregelen om leerlingen beter voor te bereiden op de overstap naar havo. 
Maatregelen
Dat kan bijvoorbeeld door opstroomklassen en schakelprogramma’s te stimuleren en door leerlingen beter te begeleiden bij het maken van een bij hen passende keuze voor een vervolgopleiding. Ook adviseert de raad betere begeleiding en het versterken van loopbaanoriëntatie -begeleiding om leerlingen beter voor te bereiden op het maken van hun keuze voor een vervolgopleiding. 
In de Tweede Kamer wordt maandag een groot onderwijsdebat gehouden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.