Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onderwereld online

  •  
23-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
Er zit een bankrover in uw computer die precies weet wanneer uw salaris wordt overgemaakt en wat er op uw spaarrekening staat. Kwaadaardige software, vaak onzichtbaar voor antivirus programma's, sluist in een oogwenk grote bedragen naar buitenlandse rekeningen. Nu de meeste Nederlanders afhankelijk zijn van internetbankieren, blijkt het hang- en sluitwerk nauwelijks bestand tegen de vindingrijkheid van cybercriminelen.
Skimmen
Maar niet alleen het internetbankieren, trekt de aandacht. Ook het zogeheten ‘skimmen’, het illegaal kopiëren van de pinpas in betaalautomaten, is nog altijd bijzonder lucratief voor het dievengilde. En dat is opmerkelijk, want het Nieuwe Pinnen dat in 2011 werd gestart zou hier een eind aan maken.
“Dit is erg gevaarlijk.”
De tekst bij de smiley bij Nederland luidt: “Hier is het goed.”
De tekst bij de route richting Parijs luidt: “Weg/pad naar de vreugde


KLPD-virus
Computervirussen stelen niet alleen uw bankgegevens maar kunnen zich ook voordoen als de politie. In uw scherm verschijnt een politiebericht dat zegt dat u in overtreding bent wegens illegaal downloaden of het bezoeken van kinderpornowebsites. Uw computer wordt vergrendeld en pas na het betalen van een boete zal uw computer worden vrijgegeven, zo wordt u beloofd. Maar na betaling bent u uw geld kwijt en uw computer is geïnfecteerd door een hardnekkig virus.

Zembla onderzoekt of overheid en banken nog wel in staat zijn ons te beschermen tegen digitale bankrovers.
www.veiliginternetten.nl

Links

Veilig internetten
Op www.veiliginternetten.nl kun je voortaan terecht voor informatie over veilig internetten via computers, tablets en smartphones. Er staat bijvoorbeeld stap voor stap uitgelegd hoe je deze apparaten kunt beveiligen. Ook vind je er tips hoe je veilig omgaat met je online privacy, hoe je veilig gebruik maakt van wifi, wat je kunt doen en laten op sociale media, en je vindt er tips hoe je kinderen helpt veilig online te zijn.

BNR radio
Programmamaker Jos Slats bij BNR nieuwsradio over de uitzending.

Links

Alert online - overheidscampagne over computer / internet veiligheid.

Nationaal Cyber Security Centrum NCSC -  Ministerie van veiligheid en justitie

Fraude helpdesk

Handige tips van Pcwebplus met veel links naar handleidingen om malware en virussen te verwijderen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.