Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Onbegrijpelijk dat dit kan': PvdA stelt Kamervragen na ZEMBLA over goedkope medicijnen

12-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
De prijs van het goedkope medicijn school
PvdA'er Kirsten van den Hul zegt 'enorm geschrokken' te zijn van de uitzending van ZEMBLA over het farmaceutische bedrijf Aurobindo. Samen met partijgenoot Sharon Dijksma heeft ze Kamervragen over de kwestie gesteld aan de ministers Kaag voor Buitenlandse Handel en Bruins van Volksgezondheid. De Kamerleden willen dat de ministers de Indiase overheid, de farmaceut Aurobindo en de Nederlandse zorgverzekeraars aanspreken op hun verantwoordelijkheid. 
Dagelijks gaan er in de Nederlandse apotheken 60.000 doosjes medicijnen van de Indiase multinational Aurobindo over de toonbank. In ' De prijs van het goedkope medicijn ' is te zien dat het bedrijf illegaal chemisch afval loost, werknemers uitbuit en de arbeidsomstandigheden in de fabriek slecht zijn.
'Mensen mogen nooit de marge zijn'
"Het is echt onbegrijpelijk dat dit kan", vindt Van den Hul. "Mensen zijn te vaak de marge in een budget. Mensen mogen nooit de marge zijn. Dan moeten die big farmabedrijven maar een kleinere winstmarge accepteren. Maar het gaat uiteindelijk om dat mensenrechten en milieuafspraken keihard zijn", zegt Van den Hul in het radioprogramma De Nieuws BV .
CZ dat medicijnen afneemt van Aurobindo zei in onze uitzending dat ze niet op de hoogte waren van de misstanden in India. "Ik krijg buikpijn van deze beelden", zei de woordvoerder van CZ. Van den Hul vindt die reactie 'te makkelijk':
" Je komt er anno 2018 echt niet meer mee weg om te zeggen 'oh sorry dat wisten we niet. De verantwoordelijkheid ligt in India'.  Er is zoiets als ketenverantwoordelijkheid. Dat betekent dat bedrijven niet alleen verantwoordelijk zijn voor wat ze zelf produceren en doen. Maar dat ze ook verderop in de productieketen verantwoordelijk zijn voor wat er daar gebeurt. En dat je daar dan ook echt de moeite voor moet doen om te zorgen dat het echt goed is en niet alleen op papier. "
Hieronder de schriftelijke vragen aan de ministers Bruins en Kaag nav de uitzending van @zembla ???????? pic.twitter.com/2nWHvs00ip
Kijk hier naar het fragment van De Nieuws BV met gasten Kirsten van hen Hul en Jos van Dongen:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.