Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Onafhankelijk onderzoek naar balansventilatie

30-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
764 keer bekeken
  •  
woningbouwvereniging-portaal-voor-de-rechter-wegens-balansventilatie
Er wordt een onafhankelijk onderzoek gestart naar balansventilatie in woningen in de Amersfoortse Vinex-wijk Vathorst. Bewoners hadden daar in juli van dit jaar bij de rechter om gevraagd.

In ZEMBLA 'Ziek door je eigen huis' die in maart en juli van dit jaar werd uitgezonden, bleek dat honderden mensen chronisch ziek geworden van hun huis met een energiezuinige balansventilatie. Veel mensen kampen met telkens terugkerende long- en oogontstekingen en astma.

Voor elf bewoners van Vathorst die ziek zijn klachten hebben wordt een onafhankelijke deskundige aangewezen om het ventilatiesysteem te onderzoeken. Eerder werden de controles steeds uitgevoerd in opdracht van de aannemersbedrijven Dura Vermeer en Heijmans zelf, die de woningen hebben gebouwd. De elf huizenbezitters vormen een pilotgroep, want er zijn veel meer mensen die willen dat er iets aan de balansventilatie wordt gedaan.

De huizen met balansventilatie en een ‘warmte-terug-win’-systeem zijn bedoeld om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. De ramen kunnen vaak niet open. Het ventilatiesysteem blaast automatisch verse buitenlucht naar binnen en zuigt het op andere plekken de oude lucht weer af naar buiten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.