Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Omstreden 'King of Diamonds' bestuurt diamantmijnen vanuit Nederland

09-05-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
602 keer bekeken
  •  
Leviev en Trump
Een foto van president Donald Trump waarop hij de hand schudt met de Russische-Israëlische miljardair en diamanthandelaar Lev Leviev, wordt door het bedrijf van Leviev van internet verwijderd na vragen van ZEMBLA.  Het onderzoeksprogramma deed navraag bij Leviev over de tekst die hij bij de foto had geplaatst: “ Lev Leviev en Donald Trump, vennootschap’. ZEMBLA doet onderzoek naar de zakenrelaties van Trump. In  het tweede deel over de omstreden vrienden van Donald Trump richt ZEMBLA het vizier op Lev Leviev. Ook wel de ‘King of Diamonds’ genoemd.  Leviev is omstreden vanwege beschuldigingen van handel in bloeddiamanten. Hij is een van de grootste diamanthandelaren ter wereld. Naast prestigieuze winkels in Londen en Moskou, is hij ook eigenaar van Siebel, Nederlands grootste juweliersketen.  Zijn bedrijf sluit in 2015 een miljoenendeal met Jared Kushner, de schoonzoon en topadviseur van Trump.

Lev Leviev heeft contacten op het hoogste niveau. Hij komt uit de voormalige Sovjet-Unie en noemt Vladimir Putin een echte vriend. Leviev is Israëlisch en heeft een directe lijn met premier Netanyahu.
'Diamantindustrie veroorzaakt geweld in Angola' 
De diamanten van Leviev komen onder meer uit Afrika. Uit landen als Namibië en Angola. “Diamanten hebben in Angola armoede en geweld veroorzaakt en geen voordeel voor de burgers van Angola opgeleverd”, aldus de Angolese journalist Rafael Marques. Hij doet al jaren onderzoek naar de praktijken van diamantbedrijven in Angola. In 2015 wordt hij onderscheiden met een prijs voor moedige journalisten die onder censuur en onderdrukking belangrijke onthullingen doen.  Hij zegt over Leviev: “Het gaat hem alleen maar om de diamanten. Of die mensen nu overreden worden, vertrapt of vernederd. Zolang hij de diamanten maar krijgt.”

Leviev staat op zeer goede voet met de Angolese dictator Dos Santos. De macht van de diamantbedrijven is groot, zegt Marques. Ze huren speciale beveiligingsfirma’s in om hun belangen te beschermen. De mijn waar Leviev mede eigenaar van is werkt samen met het beveiligingsbedrijf K&P Mineira. Rafael Marques beschrijft honderden mishandelingen en moorden, begaan door beveiligingsfirma’s zoals K&P. Mensenrechtenorganisaties en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken bevestigen de misdrijven .
Ivana Trump
Als Ivana Trump, de eerste echtgenote van Trump in 2008 opnieuw trouwt, brengt Leviev een persbericht naar buiten. Ivana mag van Leviev een armband, oorbellen en een halsketting uitkiezen om te dragen op haar bruiloft.

Leviev ontkent in ZEMBLA iets te maken te hebben met mensenrechtenschendingen in Angola. Hij benadrukt slechts een minderheidsaandeel te hebben in een diamantmijn. Leviev stelt geen eigenaar te zijn van beveiligingsbedrijf K&P. Hij zegt alles te doen om mensenrechtenschendingen tegen te gaan.
88 Queensway group
ZEMBLA ontdekt dat Leviev zijn diamantmijnen in Afrika al jarenlang vanuit Amsterdam bestuurt. Hij heeft in verschillende Nederlandse BV’s zijn mijnbedrijven ondergebracht. Een van zijn Nederlandse BV’s verkoopt Leviev in 2011 aan een Chinese onderneming die onderdeel is van een omstreden bedrijvengroep: de 88 Queensway Group. Volgens de Amerikaanse overheid is de 88 Queensway group een veiligheidsrisico. Uit Amerikaanse overheidsrapporten blijkt dat Leviev nauw met  88 Queensway samenwerkt. In Zimbabwe zou de 88 Queensway groep de veiligheidsdienst  van dictator Mugabe steunen, betrokken zijn bij verkiezingsfraude, en bij de smokkel van diamanten. 88 Queensway deed ook zaken met het regime van Noord-Korea.

Op de vraag of Donald Trump op de hoogte is van Levievs betrokkenheid bij de 88 QW groep, krijgt ZEMBLA geen reactie. Leviev stelt tegenover Zembla niets te maken te hebben met de criminele activiteiten van de 88 Queensway Group.

Lev Leviev ligt ook onder vuur omdat hij Israëlische kolonisten op de bezette westelijke Jordaanoever zou financieren. Grote pensioenfondsen uit Noorwegen en Nieuw Zeeland weigeren nog te investeren in bedrijven van Leviev. Ze willen niet geassocieerd worden met de illegale nederzettingen en met de onderdrukking van de Palestijnen.
Schoonzoon Trump
Zembla laat zien dat er verbindingen zijn tussen Leviev en de schoonzoon van Donald Trump, Jared Kushner. Leviev's vastgoedbedrijf AFI was eigenaar van het  voormalige pand van de New York Times. De dochter van Leviev, Chagit is de directeur van AFI in de Verenigde Staten. Zij is bevriend met vastgoedmagnaat Jared Kushner en zijn vrouw Ivanka Trump. Chagit Leviev verkoopt het pand van de New York Times aan Jared Kushner voor meer dan 200 miljoen dollar.

Leviev staat bekend als een zeer gelovig man. Hij hoort bij de joodse Chabad beweging en doneert daar miljoenen aan. Chabad onderhoudt goede betrekkingen met het Kremlin. Leviev noemt Vladimir Putin ‘een echte vriend’.

Jared Kushner is net als Leviev een aanhanger van Chabad.  En ook Kushner financiert Israëlische kolonisten op de Westbank. Na de verkiezingen benoemt Trump zijn schoonzoon tot  ‘senior adviser to the president’ die zich moet bezighouden met internationale handelsovereenkomsten en met het Midden-Oosten.
Bericht op Instagram
Chagit Leviev plaatst op de ochtend na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, een bericht op Instagram: Good Morning to a New America. Congratulations to the most fabulous first daughter, Ivanka en Jared, both of you were such an immense part of this historical election. Powercouple, so exciting!

De Trump Organization en het Witte Huis willen niet ingaan op vragen van ZEMBLA. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.