Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Omstreden bestuurder Molenkamp opgestapt

24-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
ondergang-van-een-onderwijsgigant
De Telegraaf meldt dat Bert Molenkamp, de omstreden bestuursvoorzitter van de scholengroep Amarantis, na ruim een half jaar vertrekt bij ROC River in Tiel.

Hij heeft zijn functie als tijdelijk voorzitter college van bestuur van ROC Rivor ter beschikking gesteld. Hij heeft bij de raad van toezicht aangegeven dat de commotie die vanaf februari is ontstaan na de gebeurtenissen bij Amarantis een zodanige impact dreigen te krijgen op ROC Rivor , dat hij niet meer kan functioneren.

Mogelijk rechtsgang na onderzoek Amarantis
Als uit onderzoek naar de financiële situatie bij onderwijsinstelling Amarantis blijkt dat de bestuurders of de toezichthouders verantwoordelijk zijn voor de financiële malaise bij Amarantis, dan zal demissionair minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) overwegen om naar de rechter te stappen. Dat zei ze donderdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer.

De minister wil nu nog geen stappen nemen tegen de raad van toezicht en het bestuur van Amarantis. ' Je bent pas schuldig als dat bewezen is ', zei ze.

Ze stelde onlangs een onderzoekscommissie in om de situatie bij Amarantis te onderzoeken. De instelling stond al sinds 2009 onder verscherpt toezicht. Toch raakte Amarantis dit voorjaar acuut in geldnood en dreigde om te vallen.

ZEMBLA maakte een reconstructie waarin te zien is dat geld dat bedoeld was voor onderwijs, daar niet terecht kwam. Wel werd het besteed aan onder meer een duur kantoor voor het bestuur op de Zuidas van Amsterdam en aan kostbare nieuwbouwplannen die uiteindelijk niet gerealiseerd werden. Ook werd er door teruglopende leerlingaantallen niet op tijd gesneden in het personeel.

Het onderzoeksrapport, dat in oktober naar buiten moet komen, moet meer inzicht geven in het ontstaan van de financiële problemen bij de scholengemeenschap.

Reacties uit de politiek
Boris van der Ham wil na de verkiezingen mogelijk een parlementair onderzoek om ook het optreden van minister Van Bijsterveldt en de onderwijsinspectie te kunnen toetsen.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil dat er voor onderwijsinstellingen een verbod komt op riskant bankieren.

SP'er Jasper van Dijk vindt dat de bestuursleden en toezichthouders die verantwoordelijk zijn voor de hoge schuld aangepakt moeten worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.