Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Omrin recycled minimaal

24-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
burger-dwingt-provinciale-staten-tot-een-debat-over-rec-harlingen
Uit een tot nu toe geheim gehouden rapport blijkt dat Omrin 100% van het grof huishoudelijk afval zal gaan verbranden . Geen 1 % van dit afval zal worden hergebruikt. Van het huishoudelijk afval zal slechts 30 tot 40% worden gerecycled. Voor de rechtbank heeft Omrin op 20 januari j.l. nog verklaard dat er 60% van het ingezamelde afval gercycled gaat worden. En ook de gemeente Harlingen is door directeur John Vernooij geïnformeerd over de zogenaamde goede resultaten van 60% van de scheidingsinstallatie in Oude Haske. Maar als de afvaloven in gebruik wordt genomen gelden die resultaten niet meer.  Dan keldert het scheidingsresultaat naar 25%. 

De gegevens komen uit het beslisdocument wat Omrin aan de aandeelhouders, cq. wethouders van de Friese gemeenten, in 2007 heeft gepresenteerd. Op basis van dit document is er besloten om een eigen afvaloven in Friesland te bouwen. Mocht de omstreden afvaloven in gebruik worden genomen betekent dit direct een gevaar voor de werkgelegenheid in Oude Haske, waar de scheidingsinstallatie van Omrin staat. De installatie zal nauwelijks nog worden gebruikt omdat Omrin slechts 25% van het Friese afval wil hergebruiken. De rest van het afval verdwijnt in de afvaloven. Mensen die daar werken dreigen hun baan te verliezen door de komst van de afvaloven.

In de huidige afvalmarkt is Omrin maar een kleine speler en de vraag wordt steeds groter of de afvaloven wel rendabel wordt. “Als herbruikbaar afval door Omrin opgestookt gaat worden in een onrendabele afvaloven is het paard definitief achter de wagen gespannen” aldus Sikke Jellema, voorzitter van de stichting afvaloven Nee.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.