Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Omrin mag toch weer verder bouwen

29-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boze-harlingers-richten-pijlen-op-burgemeester
LEEUWARDEN (ANP) - Afvalverwerkingsbedrijf Omrin mag weer verder bouwen aan de afvaloven in Harlingen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Leeuwarden woensdag bepaald.
De bouwstop die de gemeente Harlingen uitvaardigde is niet terecht, vindt de rechtbank.Omrin wil aan de rand van de Waddenzee een reststoffenenergiecentrale (REC) openen. De plannen leidden tot veel protest onder Friese burgers en resulteerden in een aantal rechtszaken. Deze zaak was de eerste waarin Omrin zelf naar de rechter stapte.De gemeente floot Omrin begin deze maand terug toen ambtenaren ontdekten dat het afvalverwerkingsbedrijf bouwde aan weegbruggen en een ondergronds pompgebouw. Volgens de gemeente waren die onderdelen niet in de bouwvergunning opgenomen. De rechter vindt echter dat de REC niet kan functioneren zonder die onderdelen en "acht het niet aannemelijk dat de bouwaanvraag niet mede deze onderdelen omvat.’’
Overigens bouwt Omrin ook alweer verder aan een stoompersleiding. De gemeente had in augustus de vergunning daarvoor ingetrokken, omdat het college van burgemeester en wethouders daarover eerder een verkeerde beslissing zou hebben genomen. Begin deze maand vroeg Omrin al een nieuwe vergunning aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.