Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Omrin kan door met bouwen

04-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vechten-om-vuilnis
De Leeuwarder courant schrijft : Omrin kan door met de bouw van de omstreden afvaloven in Harlingen. De Stichting Afvaloven Nee had bij de Raad van State om een onmiddellijke bouwstop gevraagd, maar vangt daar nu bot. Volgens 's lands hoogste rechtscollege heeft de bouw zelf geen milieugevolgen en zijn de eerder in de milieuvergunning geconstateerde gebreken waarschijnlijk reparabel.

Begin april had het gerechtshof in Leeuwarden in kort geding geoordeeld dat de bouw van de ReststoffenEnergieCentrale (REC) van Omrin in Harlingen niet hoeft te worden stilgelegd. Het betoog van Afvalstoffen Nee en enkele omwonenden dat Omrin onrechtmatig handelt door verder te gaan met de bouw van de REC na de vernietiging van de milieuvergunning door de Raad van State op 13 januari 2010 heeft het hof verworpen.
Naar het oordeel van het hof is niet aannemelijk geworden dat de bouwwerkzaamheden als zodanig leiden tot onaanvaardbare hinder of aantasting van natuurwaarden. Daarnaast heeft het hof van belang geacht dat Omrin naar verwachting alsnog zal kunnen voldoen aan de normen die gelden voor het verkrijgen van een milieuvergunning. Onder die omstandigheden komt aan de belangen van Omrin, die bestaan uit het wind- en waterdicht kunnen maken van het gebouw en het voorkomen van grote en kostbare planningsproblemen, doorslaggevende betekenis toe.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.