11- januari 2011 - Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer wil dat er genoegdoening komt voor mensen die ziek zijn geworden door de uitbraak van Q-koorts. Hij begint een onderzoek naar mogelijke creatieve oplossingen nadat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hem op basis van bestaande regels had laten weten dat ze niks voor de patiënten kan betekenen.
,,De overheid heeft keuzes gemaakt waarvan deze mensen de dupe zijn geworden’’
Naar de rechter
Volgens Schippers moeten mensen die schade hebben ondervonden van de uitbraak van Q-koorts zich wenden tot de rechter. De minister vindt het niet de taak van de overheid om schade te gaan vergoeden voor slachtoffers van de Q-koorts. Schippers wijst erop dat haar ministerie al genoeg doet om de gezondheidsklachten van mensen met Q-koorts te verhelpen.
De Partij voor de Dieren had de minister gevraagd om een schadefonds dat slachtoffers van de Q-koorts compenseert voor de uren die ze niet hebben kunnen werken.
Chronische Q-koorts
Q-koorts begint met griepachtige verschijnselen. Vaak zijn de patiënten binnen twee weken weer opgeknapt, maar voor sommigen loopt het minder goed af. Q-koorts patiënt mevrouw Van Oort in ZEMBLA - "De Q-koorts epidemie": ‘Je kunt met geen pen beschrijven hoe ziek ik was. Ik heb dagen op bed gelegen dat ik niet wist dat ik nog leefde. Ik ging het liefste dood, zo ziek was ik.’
Volgens arts microbioloog P. Wever uit het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch is Q-koorts gevaarlijker dan de Mexicaanse griep: ‘Jaren later kan er een chronische Q-koorts ontstaan. Je krijgt een hartklepontsteking, dat is een ernstig ziektebeeld. Waarbij je hart niet goed meer functioneert.’