Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ombudsman start onderzoek schuldhulpverlening

14-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nationale-ombudsman-houd-het-simpel
De Nationale Ombudsman gaat onderzoeken of mensen die diep in de financiële problemen zitten, voldoende hulp krijgen van gemeenten. Aanleiding zijn uiteenlopende klachten over de gemeentelijke schuldhulpverlening.
' Ik maak mij zorgen over hoge eisen die veel gemeenten stellen aan hulpzoekers, over het beperkte aanbod van schuldhulp, over de financiële expertise van de Sociale (wijk-) teams ', schrijft ombudsman Reinier van Zutphen in een brief aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).
De ombudsman vraagt zich onder meer af wat de alternatieven zijn voor mensen met financiële problemen die niet in aanmerking komen voor schuldhulpverlening. Ook wil hij weten hoe lang mensen moeten wachten voordat ze een schuldhulpverleningstraject in kunnen gaan.
De op 1 juli 2012 in werking getreden Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) heeft als doel de zorgplicht van gemeenten voor de schuldhulpverlening expliciet vast te leggen. Gemeenten kregen daarmee de wettelijke taak om een toegankelijke en integrale schuldhulpverlening voor hun inwoners te organiseren. Inwoners van een gemeente hebben voortaan recht op schuldhulpverlening, als zij voldoen aan de eisen die de gemeente stelt. Nu, bijna vier jaar na invoering, gaat staatssecretaris Klijnsma deze wet evalueren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.