Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ombudsman opent meldpunt voor kinderen in armoede

12-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ombudsman-opent-meldpunt-voor-kinderen-in-armoede
Voor kinderen die in armoede leven opent Kinderombudsman Marc Dullaert vandaag een meldpunt. Nu veel kinderen langdurig in armoede leven is het volgens Dullaert een belangrijke vraag of er kinderrechten worden geschonden. In het door Nederland ondertekende Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind staat namelijk dat kinderen recht hebben op een levensstandaard die hen mogelijkheden biedt zich goed te ontwikkelen.

Oproep
Dullaert roept ook ouders en professionals op om via het online meldpunt aan te geven hoe het huidige armoedebeleid voor kinderen uitpakt, meldt hij op zijn website. Met het meldpunt wil de Kinderombudsman de situatie van Nederlandse kinderen die in armoede leven onderzoeken.

Ook voor ouders en professionals
Kinderombudsman Marc Dullaert roept kinderen en jongeren die in armoede leven op om hun verhalen en ervaringen met hem te delen. Ook ouders en professionals worden opgeroepen om aan te geven of het huidige armoedebeleid effectief is voor kinderen. Dat kan vanaf vandaag via een online meldpunt op de website www.dekinderombudsman.nl . De oproep van de Kinderom-budsman is de start van zijn onderzoek naar de situatie van Nederlandse kinderen in armoede. Het meldpunt blijft drie weken geopend.

1 op de 9 kinderen arm
Afgelopen jaren is de armoede onder kinderen verder gestegen. Volgens de laatste raming leeft maar liefst 1 op de 9 kinderen in Nederland in armoede. Dat zijn ruim 377.000 kinderen (Armoedesignale-ment 2012, SCP). Kinderombudsman Marc Dullaert wil met dit onderzoek te weten komen hoe kinderen het ervaren om in een arm gezin te leven, hoe ze daarmee omgaan en welke oplossingen ze zien voor hun situatie. Ook wil de Kinderombudsman van kinderen, jongeren en professionals weten welke aanpak werkt om armoede onder kinderen te bestrijden.

Gezinnen zonder geld
Het is crisis en dat is vooral voelbaar als je moet leven op of onder bijstandsniveau zoals ruim 10.000 gezinnen in Tilburg dat doen. En alsof ze het nog niet moeilijk genoeg hebben, wordt er ook nog eens flink op ze bezuinigd. Ze verliezen hun gesubsidieerde baan, hun uitkering of de hulp die ze nodig hebben bij de opvoeding van de kinderen. De regering denkt dat als je deze gezinnen minder geld geeft, ze vanzelf wel weer aan het werk gaan. ‘ZEMBLA’ laat zien dat het helaas zo simpel niet is.

Bekijk - ' Gezinnen zonder geld ' van Daan van Alkemade en Simone Tangelder

Bekijk ook  ZEMBLA - Dossier Armoede
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.