Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM wil Tata Steel vervolgen om grafietregens

22-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
tata steel hoogovens ANP

Het Openbaar Ministerie wil Tata Steel strafrechtelijk gaan vervolgen wegens de zogeheten grafietregens, giftige stofwolken waar zware metalen in zitten. Het OM verwijt de staalfabrikant in IJmuiden het overtreden van de milieuregels.

Volgens de vergunning mag het stof dat vrijkomt bij de productie van staal niet meer dan twee meter van de bron terechtkomen. Maar bewoners van het naastgelegen dorp Wijk aan Zee hebben toch last van stof dat in hun buurt neerkomt. "Het bedrijf zou hebben verzuimd de bron vochtig en schoon te houden ter voorkoming van de stofverspreiding", stelt het OM. "Dagvaarding lijkt passend, omdat openbare verantwoording belangrijk is gezien de bezorgdheid van mensen in de omgeving van het bedrijf."

Het OM heeft nu het voornemen om te dagvaarden. Het kan twee tot drie maanden of zelfs langer dan een jaar duren voordat de staalfabrikant officieel gedagvaard wordt, afhankelijk van de eventuele onderzoekswensen van de advocaat en beslissingen van de rechter-commissaris. Tata Steel was donderdagochtend vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Het gif van Corus
Twaalf jaar na de Zemblauitzending ‘Het gif van Corus’ zijn er nog steeds zorgen over de volksgezondheid in het gebied waar Tata Steel gevestigd is. In de ZEMBLA-uitzending ‘Het gif van Corus’ in 2008 bleek dat de provincie veel te ruime vergunningen afgaf aan het voormalige Corus (nu Tata Steel) voor de uitstoot van kankerverwekkende stoffen. De GGD constateerde destijds dat in de omgeving meer kanker voorkwam dan elders in het land. Hoewel deskundigen in de uitzending waarschuwden voor het mogelijke verband met de uitstoot van Corus, werd dit niet onderzocht. 

Verbeterplannen die Tata Steel vorig jaar aankondigde konden op weinig steun rekenen van de omwonenden. De dorpsraad van Wijk aan Zee vindt dat er ''weinig ambitie'' wordt getoond in de verbeteringsplannen. ''Tata stoot willens en wetens al jarenlang zware metalen uit waardoor onze kinderen hersenschade en andere lichamelijke problemen kunnen oplopen'', reageerde de raad vorig jaar. ''Dat noemt het bedrijf overlast. Wij noemen dat onverantwoord ondernemen."

In juni dit jaar kwam de GGD met een rapport waarin bleek dat in de directe omgeving van Tata Steel het aantal gevallen van longkanker de afgelopen jaren verder  isgestegen dan in de rest van Nederland. 

Kijk de uitzending uit 2008 'Het gif van Corus' terug:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.