Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM onderzoekt ABN AMRO vanwege witwassen

26-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
ANP - ABN AMRO - tabaksindustrie - laag

Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek begonnen bij ABN AMRO. Gekeken wordt of de bank zich aan de regels heeft gehouden met het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme. ABN AMRO zegt zijn volledige medewerking toe aan het onderzoek.

Volgens het OM bracht een notificatie van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de zaak aan het rollen. ABN AMRO wordt onder meer verweten dat het klanten niet voldoende heeft doorgelicht. Ook zou sprake zijn geweest van ongewone transacties. Een woordvoerder van ABN AMRO zei dat de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD), dat in opdracht van het OM onderzoek zal doen bij de bank, nog niet langs is geweest.

Klanten doorlichten
De bank maakte recentelijk bekend dat het op last van DNB al zijn klanten gaat doorlichten in de strijd tegen witwassen. Sinds de affaire bij onder meer ING vorig jaar moeten banken daar nu scherper op letten. DNB gaf eerder bij ABN AMRO aan dat de bank zijn dossiers op enkele vlakken beter moet checken. Volgens ABN AMRO zijn de kwesties niet met elkaar te vergelijken.

ABN AMRO zette in verband met de affaire eerder al 114 miljoen euro opzij. De bank zet nu geen extra geld opzij, ook omdat nog veel onduidelijk is. Mogelijk volgt nog een boete omdat de zaak door DNB werd aangekaart en niet door ABN AMRO zelf.

Megaschikking ING
Afgelopen september sloot het Openbaar Ministerie een megaschikking met ING van 775 miljoen euro. Criminelen konden jarenlang gebruikmaken van rekeningen bij de ING voor hun criminele transacties zonder dat ING daarvan melding maakte. ING hoefde zich niet in de rechtszaal te verantwoorden. Bovendien werden individuele bankiers van ING ook niet vervolgd. De ZEMBLA-uitzending ‘ De witwasbankiers van ING ’ gaat over de vraag waarom bankiers door justitie uit de wind werden gehouden.

Bron: ANP

Kijk de uitzending 'De witwasbankiers van ING':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.