Zembla

OM onderzoekt aangifte van lekken geheime Chemours-schikking

15-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2204 keer bekeken
  •  
Chemours 2 (ANP)

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam onderzoekt de aangifte die door burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht is ingediend vanwege schending van de geheimhoudingsplicht. Volgens een woordvoerster van het OM is de aangifte deze week via de politie binnengekomen. Justitie gaat nu beslissen of ze overgaat tot een strafrechtelijke procedure.

Kolff deed bijna twee weken geleden aangifte vanwege het lekken van geheime raadsdocumenten over het in Dordrecht gevestigde chemiebedrijf Chemours. Zembla meldde op basis van de gelekte notulen van een besloten raadsvergadering dat Chemours een schikkingsvoorstel van enkele miljoenen euro's heeft gedaan aan Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. Deze vier Zuid-Hollandse gemeenten stellen Chemours in een rechtszaak aansprakelijk voor de vervuiling van de bodem en het water in de omgeving van de fabriek. De rechter doet naar verwachting op 27 september uitspraak.

'Het lek' meldt zich 

Nadat de burgemeester aangifte had gedaan bij de politie en een recherchebureau had ingeschakeld om onderzoek te doen naar 'het lek', meldde de dader zich al snel bij hem. Het bleek te gaan om Ruben Schilt, commissielid van de PvdA in de gemeenteraad van Dordrecht. Schilt (22) legde direct zijn functie neer. Kolff noemde het "moedig" dat de PvdA'er zichzelf heeft gemeld, maar liet de aangifte wel staan. "Dit kan niet zonder gevolgen blijven", aldus de burgemeester. Op schending van de geheimhoudingsplicht staat maximaal een jaar celstraf en een boete van 22.500 euro.

Schilt deed donderdag zijn verhaal in de Volkskrant en het AD. "Ik weet dat ik een jaar cel kan krijgen. Maar ik vind dat je niet zo naar het strafrecht moet kijken, niet naar de consequenties ervan. Mijn geweten is belangrijker", zei Schilt.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

C vd Hoff
C vd Hoff16 sep. 2023 - 14:15

Beter had de hypocriete Wouter Kolff opgestapt in plaats van Ruben Schilt en beter had hij de hele schijnheilige bende meegenomen. Ruben is in mijn ogen een held !!

khvdhel54
khvdhel5416 sep. 2023 - 13:47

Het is allemaal totaal onbegrijpelijk. Mensen werden vaak tegen hun zin in bijna verplicht een Corona spuit te halen of anders konden ze dit of dat niet. (meer) En dit mag allemaal gebeuren met instemming en vergunningen van dezelfde overheid. Mijn vertrouwen in de overheid is totaal kapot. Ze hechten meer belangen aan de farmacie en de chemische industrie als aan volksgezondheid. Het eerste levert geld op en het tweede kost geld. De overheid maakt meer kapot dan je lief is, is mijn slogan al vele jaren. Zie Groningen, Toeslagenschandaal, Tata Steel, Schiphol, NAM, Shell, Hedwigepolder, Chemours, Chemelot et cetera...... Ik kan mijn gevoelens van walging helaas niet laten zien.

Bruce14
Bruce1416 sep. 2023 - 13:29

Dus in plaats van haar bevolking te beschermen kiezen ze, in het geheim, in de achterkamertjes dus, om te overwegen geld aan te nemen van een willens en wetens vervuilende organisatie die de leefomgeving van meer dan 200.000 zielen kapot maakt. Ook nu weer een stukje vertrouwen weg in onze overheid. Petje af voor Ruben Schillt. Maar hij wordt nu vervolgd en de daders kunnen hun criminele activiteiten afkopen.

Wijdeveld
Wijdeveld15 sep. 2023 - 11:55

Dat we door de overheid bedonderd worden is reeds al lang bekend. Dat de overheid het al decennia toelaat dat de eigen bevolking door verschillende bedrijven eenvoudigweg worden vergiftigd met medeweten van diezelfde oveheid is toch wel een grof schandaal. En dan zeggen ze we kunnen hier niets aan doen. Dezelfde overheid heeft wetten gemaakt om deze vergiftigers, noem het maar gewoon criminelen hun gang te laten gaan. Drugscriminelen zijn hier maar kleine jongens bij. Die doen het in het openbaar en de vergiftigers doen het stiekum al decennia lang. en diezelfde crimunelen in de overheid doen nog steeds niets. Moeten we weer naar de rechter om de overheidscriminelen terrecht te wijzen. Zelfs Gommers dacht dat hij een goede stek had gevonden. Nu blijkt hij met zijn gezin op een gefbelt te wonen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.