Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM onderzoekt aangifte van lekken geheime Chemours-schikking

15-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2428 keer bekeken
  •  
Chemours 2 (ANP)

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam onderzoekt de aangifte die door burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht is ingediend vanwege schending van de geheimhoudingsplicht. Volgens een woordvoerster van het OM is de aangifte deze week via de politie binnengekomen. Justitie gaat nu beslissen of ze overgaat tot een strafrechtelijke procedure.

Kolff deed bijna twee weken geleden aangifte vanwege het lekken van geheime raadsdocumenten over het in Dordrecht gevestigde chemiebedrijf Chemours. Zembla meldde op basis van de gelekte notulen van een besloten raadsvergadering dat Chemours een schikkingsvoorstel van enkele miljoenen euro's heeft gedaan aan Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. Deze vier Zuid-Hollandse gemeenten stellen Chemours in een rechtszaak aansprakelijk voor de vervuiling van de bodem en het water in de omgeving van de fabriek. De rechter doet naar verwachting op 27 september uitspraak.

'Het lek' meldt zich 

Nadat de burgemeester aangifte had gedaan bij de politie en een recherchebureau had ingeschakeld om onderzoek te doen naar 'het lek', meldde de dader zich al snel bij hem. Het bleek te gaan om Ruben Schilt, commissielid van de PvdA in de gemeenteraad van Dordrecht. Schilt (22) legde direct zijn functie neer. Kolff noemde het "moedig" dat de PvdA'er zichzelf heeft gemeld, maar liet de aangifte wel staan. "Dit kan niet zonder gevolgen blijven", aldus de burgemeester. Op schending van de geheimhoudingsplicht staat maximaal een jaar celstraf en een boete van 22.500 euro.

Schilt deed donderdag zijn verhaal in de Volkskrant en het AD. "Ik weet dat ik een jaar cel kan krijgen. Maar ik vind dat je niet zo naar het strafrecht moet kijken, niet naar de consequenties ervan. Mijn geweten is belangrijker", zei Schilt.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.