Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM niet-ontvankelijk in zaak Ad Bos

05-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
om-niet-ontvankelijk-in-zaak-ad-bos
In de zaak tegen klokkenluider Ad Bos heeft het Haagse gerechtshof het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard. Het hof is van mening dat Bos geen eerlijk proces heeft gehad omdat hij eerst als getuige is gehoord. Het OM heeft toen doelbewust niet tegen hem gezegd dat hij nog verdachte kon worden in de zaak.

Bos heeft in ZEMBLA 'Sjoemelen met miljoenen' in 2001 de bouwfraude onthuld. Dat leverde de staat naar schatting een miljard euro op. Toch heeft Bos heeft nu geen baan, geen inkomen en geen woning meer. In de ZEMBLA-aflevering 'Klokkenluiders in de kou' in april 2008 wordt aandacht besteed aan de moeilijke situatie waarin klokkenluiders zich bevinden.

De zaak die tegen Bos werd gevoerd ging om verdenking van omkoping. Hij zou als technisch directeur van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem een ambtenaar van Rijkswaterstaat hebben omgekocht met twee golfreisjes en een bezoek aan nachtclub Yab Yum.

In de zaak tegen de klokkenluider is inbreuk gemaakt op de procesorde, vindt het hof. Er werd inbreuk gemaakt op het zwijgrecht door te suggereren dat de verdachte niet zou worden vervolgd. Mensen kunnen gebruik maken van het zwijgrecht zodat ze geen bewijs tegen zichzelf hoeven te leveren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.