Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM moet geitenhouder vervolgen die Q-koortsbesmettingen verzweeg

18-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Geiten
Het Openbaar Ministerie moet een geitenhouder uit Limburg vervolgen omdat hij verzweeg dat de geiten van zijn zorgboerderij mogelijk waren besmet met Q-koorts. Toen een klas in 2009 de zorgboerderij bezocht wist geitenhouder Ronny G. dat zijn geiten waarschijnlijk de gevaarlijke bacterie hadden, maar hij zei er niets over. Dat onthulde Zembla in 2016.

De destijds 16-jarige Joep van der Linden raakte in 2009 door een bezoek aan de boerderij besmet met Q-koorts en overleed vier jaar later aan de gevolgen van de ziekte. Zijn moeder deed aangifte tegen de geitenboer.


Dood door schuld

Het OM besloot eerder de Limburger niet te vervolgen, maar de moeder van het slachtoffer spande een zogeheten artikel 12-procedure aan om alsnog vervolging af te dwingen. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelt nu dat het OM de geitenhouder moet vervolgen voor dood door schuld.


Het hof ziet aanwijzingen waaruit blijkt dat de geitenhouder anders had moeten handelen, zodat besmetting en het overlijden van het slachtoffer hadden kunnen worden voorkomen. Het hof weegt ook mee dat op de zorgboerderij kwetsbare mensen met een verstandelijke beperking werkten, van wie 92 procent besmet is geraakt met Q-koorts.'


Moeder: 'geitenhouder heeft gigantisch gefaald'

Niet alleen Joep van der Linden, maar ook verschillende andere kinderen en begeleiders raakten besmet tijdens het schoolklasbezoek aan de boerderij. De geitenhouder heeft gigantisch gefaald, zei moeder Jet van der Linden eerder tegen ZEMBLA. “Hij wist waar hij mee bezig was, hield zijn mond en heeft daarmee bewust risico genomen. Waarom? Omdat hij bang was voor inkomstenverlies als bekend zou worden dat zijn boerderij besmet was”, aldus Van der Linden.


Kijk de uitzending van ZEMBLA over de zorgboerderij in Limburg:

Meer over:

q-koorts
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.