Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM in beroep in zaak Ad Bos

16-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ad-bos-krijgt-eindelijk-vergoeding-van-overheid
Het Openbaar Ministerie gaat in beroep in de zaak van klokkenluider Ad Bos. In die zaak werd het Openbaar Ministerie onlangs niet-ontvankelijk verklaard, omdat de klokkenluider geen eerlijk proces heeft gehad.

Bos werd in het kader van de bouwfraudezaak verdacht van omkoping. Er was een voorwaardelijke celstraf tegen hem geëist.

De klokkenluider bracht de schaduwboekhouding van het bedrijf waar hij werkte, Koop Tjuchem, naar buiten. Justitie wekte toen de indruk dat Bos niet zou worden vervolgd, maar later gebeurde dat toch. Hij zou een ambtenaar hebben omgekocht. Omdat Bos niet was gewaarschuwd dat hij zelf ook verdachte kon zijn, oordeelde het hof anderhalve week geleden dat het proces tegen Bos niet eerlijk is geweest.

Het OM is het niet eens met deze uitspraak van het hof en vindt dat de zaak rond de omkoping los moet worden gezien van de bouwfraude. Justitie wil hem alsnog vervolgen.

Bos had na de uitspraak dat het OM niet-ontvankelijk was een schadevergoeding aan de Nederlandse staat gevraagd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.