Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM eist straf voor hulp bij dood moeder

24-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dokter-mag-ik-dood
De 71-jarige Albert Heringa, die in 2008 zijn moeder hielp om haar leven te beëindigen, moet daarvoor een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden krijgen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man het recht in eigen hand genomen. Heringa voelt zich echter niet strafbaar. 'Wat ik deed, moest gedaan worden. Haar wens was legitiem', zei hij dinsdag voor de rechtbank in Zutphen.
De verdachte hielp zijn 99-jarige moeder om een einde aan haar leven te maken door pillen voor haar in te zamelen. De moeder meende dat haar leven was voltooid. Ze had daarover al driemaal met haar huisarts gesproken, maar die wilde niet zomaar meewerken. Het OM meent dat zoon en moeder een tweede arts hadden moeten consulteren. De huisarts weigerde bovendien niet ronduit, maar zei dat ze de doodswens eerst vaker wilde horen, aldus het OM.
De officier van justitie erkende wel dat Heringa uit zuivere motieven heeft gehandeld. Maar in de afgelopen jaren zijn vergelijkbare gevallen wel door artsen geholpen. ' De hulp bij Moek Heringa is niet medisch zorgvuldig toegepast. De verdachte voelde zich in een dwangpositie gemanoeuvreerd, maar er was hier geen sprake van een acute noodtoestand .'
Raadsman Wim Anker betoogde dat zijn cliënt geen andere optie had. Hulp bij zelfdoding of euthanasie mag alleen door een arts uitgevoerd worden. Maar als de huisarts weigert, kan een oudere met een doodswens nergens naartoe. In 2008 waren dit soort verzoeken bij een tweede arts ,,volstrekt kansloos'' geweest. En de 99-jarige vrouw kon zelf de benodigde pillen nooit bijeen garen. ' Het is nu aan de wetgever of de rechter om in te grijpen ', zei de advocaat. Hij bepleitte schuldigverklaring zonder strafoplegging.
De rechtbank neemt 4 weken de tijd voor het vonnis, dat op 22 oktober wordt uitgesproken.

(Bron ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.