Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM eist in hoger beroep gevangenisstraffen tegen beveiligers Beatstadfestival 2007

19-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
om-eist-in-hoger-beroep-gevangenisstraffen-tegen-beveiligers-beatstadfestival-2007
Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen geëist van 1 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk tegen drie beveiligers die zich op 2 september 2007 tijdens hun werkzaamheden bij het Beatstadfestival in Den Haag schuldig hebben gemaakt aan zware mishandeling met de dood als gevolg.

Nekklem
Aan het einde van de avond kwam er een melding dat het latere slachtoffer zich vervelend gedroeg op het VIP-deck. Twee beveiligers probeerden het slachtoffer richting de nooduitgang te geleiden. Het slachtoffer stribbelde tegen, sloeg om zich heen en probeerde weg te komen. Als reactie hierop hebben drie beveiligers het slachtoffer steviger vastgepakt, hem naar de grond gewerkt en een nekklem aangebracht om hem in bedwang te houden.

Terwijl er gewacht werd op de komst van de politie, staakte het slachtoffer zijn verzet. De beveiligers bleven het slachtoffer vasthouden en hebben op dat moment niet gekeken hoe het ging met de jongen. Op het moment dat de politie arriveerde, was het slachtoffer er zeer slecht aan toe. Het slachtoffer is kort daarna overleden.

Verstikking
'Als iemand zo stevig, zo langdurig 'in de tang' wordt gehouden door drie mannen, dan moeten zij zich ervan vergewissen of het allemaal nog wel goed gaat. Het handelen van de verdachten dat eerst nog aanvaardbaar was, gaat over in strafbaar handelen, eigenlijk door na te laten. Indien deze controletechniek langere tijd voortduurt en deze bovendien in combinatie met en door meerdere personen wordt verricht, is de kans aanmerkelijk dat het slachtoffer, doordat het langere tijd niet goed kan ademhalen, een zuurstoftekort oploopt dat in het uiterste geval kan resulteren in verstikking van het slachtoffer', aldus de advocaat-generaal (OM) op zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachten eerder tot gevangenisstraffen van 10 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De verdachten waren het niet eens met de uitspraak en stelden hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) op 2 februari a.s.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.