Zembla

Officieren gehoord na fouten in mensensmokkelzaak

  •  
31-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
moord-doodstraf-taakstraf
(Novum) - Drie officieren van justitie worden als getuigen gehoord tijdens de behandeling van het hoger beroep van een grote mensensmokkelzaak. Elf Chinese verdachten gingen in juli vrijuit na fouten van het Openbaar Ministerie. Het gerechtshof in Den Bosch wil ze daar nu over aan de tand voelen. Ook de kroongetuige in de zaak moet voor de rechter komen.

De zaak tegen de vermeende smokkelbende viel in duigen, doordat justitie relevante informatie niet aan het dossier had toegevoegd. Ook werd eerst beweerd dat een kroongetuige in de zaak niet in een getuigenbeschermingsprogramma zat, maar dat bleek later wel zo te zijn. Daarnaast blijken er met de Chinese getuige afspraken te zijn gemaakt over zijn verblijsstatus.

Het hof wil nu de twee officieren die de zaak behandelden ondervragen. Ook de officier van justitie die over het getuigenbeschermingsprogramma gaat moet opdraven voor uitleg.

De Chinese bende zou zich jarenlang hebben beziggehouden met mensensmokkel, drugshandel, moord en afpersing. De zogeheten Raptus-zaak is een van de grootste mensensmokkelzaken in Nederland. Er waren straffen tot twaalf jaar tegen de verdachten geëist door het OM in Den Bosch.

De zaak gaat eind mei verder.

De uitzending ' Officieren van justitie in de fout ' komen gelijksoortige zaken aan orde. Steeds vaker komen verdachten vrij door ernstige fouten van officieren van Justitie. Of verdwijnen onschuldigen achter de tralies. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de officieren van Justitie die die fouten hebben gemaakt? Die vervolgen hun loopbaan en maken later soms promotie, zo blijkt.

Rob Blekxtoon, voormalig vice-president van de rechtbank in Amsterdam, vindt dat officieren die ernstig in de fout gaan moeten worden ontslagen. ‘Er zijn er bij die de neiging hebben de regels aan te passen aan hun scoringsdrift. En die moeten er uit.’
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.