Zembla

Obama's deal

  •    •  
16-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Met de ondertekening van de nieuwe zorgwet op 23 maart j.l. boekte president Obama een historische overwinning. De nieuwe wet maakt gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk. Ook voor de 32 miljoen Amerikanen die nu nog onverzekerd zijn. Met deze nieuwe wet komt er een einde aan de jarenlange krachtmeting tussen voor- en tegenstanders van de hervormingen van de gezondheidszorg. Maar welke prijs betaalde Obama hiervoor?

In de ZEMBLA-aflevering ‘Obama’s Deal’ een reconstructie van het gevecht tussen de president, de lobbyisten van de medische industrie en het Congres. Een strijd van achterkamertjespolitiek en keiharde dollars.

Om het plan voor een zorgwet voor alle Amerikanen te laten slagen stelde Obama een echte dealmaker aan als stafchef, Rahm Emanuel. Emanuel zette de strategie uit om direct met alle opponenten aan tafel te gaan zitten; met de zorgverzekeraars, de farmaceutische industrie en de Republikeinen. Als duidelijk wordt dat Obama een deal heeft gemaakt met de farmaceutische industrie, zwelt de kritiek aan. Tijdens zijn verkiezingscampagne had hij nog beloofd dat medicijnen goedkoper zouden worden. En nu sloot hij een pact met de ‘vijand’. Voor het eerst wordt het de Amerikanen duidelijk wat de realiteit is van Obama’s presidentschap.

Zeker in de laatste fase van de onderhandelingen voor de stemming in de Senaat was alles gericht op ‘winnen’. Essentieel waren de stemmen van het conservatieve smaldeel van de Democraten. Alleen door financiële toezeggingen weet Obama ze voor het nieuwe zorgplan te krijgen. Zo sleept Senator Ben Nelson 100 miljoen dollar binnen voor de staat Nebraska om de groeiende medische kosten te compenseren. Republikeinse critici spreken van ‘omkoping’.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.