Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Obama wil bijen redden

21-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
overheid-negeerde-belastend-onderzoek-landbouwgif
President Obama heeft een speciale werkgroep opgezet om de achteruitgang van het aantal honingbijen tegen te gaan. De werkgroep gaat onderzoek doen naar de oorzaken en maatregelen bedenken om bijensterfte tegen te gaan. Meldt de NOS.
De bijenpopulatie in de VS is afgelopen winter met 23 procent teruggelopen. Over de hele wereld gaat het aantal honingbijen achteruit.
Wetenschappers en imkers uit de hele wereld zien landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van de sterfte. De producenten van landbouwgif ontkennen ieder causaal verband. In Nederland ziet de belangrijkste adviseur van de overheid op dit gebied, Wageningen Universiteit en Research-centre (WUR), de pesticiden ook niet als grootste probleem van de bijensterfte. Ook ziektes en parasieten zoals de varroa-mijt worden als mogelijke oorzaken genoemd.

Economie
Honingbijen zijn erg belangrijk voor de economie, omdat ze veel landbouwgewassen bestuiven. Het Witte Huis heeft berekend dat de insecten ieder jaar goed zijn voor 15 miljard dollar.

Bedreiging voedselvoorziening
De massale bijensterfte is een grote bedreiging voor onze voedselvoorziening. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij.
Ook andere insecten die bloemen bestuiven , zoals de monarchvlinder, gaan in Noord-Amerika sterk achteruit.

Geld
President Obama heeft in zijn voorstel voor de begroting voor volgend jaar 50 miljoen dollar opgenomen voor de redding van de honingbij en andere insecten die belangrijk zijn voor de land- en tuinbouw.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.