Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Obama in wantrouwend Arabië

27-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Undercover in Saudi-Arabië
De Amerikaanse president Barack Obama heeft onlangs een bezoek gebracht aan de Saudische koning Salman bin Abdulaziz al-Saud en andere Arabische leiders uit de regio in de Saudische hoofdstad Riyad. De relatie tussen de VS en de olierijke monarchieën op het Arabische schiereiland is zelden zo slecht geweest. Dat is mede een gevolg van de recente Amerikaanse toenadering tot Iran en volgens Arabische leiders ook van het gebrek aan initiatief van Washington ten aanzien van de strijd in Syrië.

In een interview met The Atlantic noemde Obama de Saudi’s free riders. De VS moet het meeste doen in die strijd en ergert zich aan de minder actieve opstelling van een land als Saudi-Arabië.
En onlangs heeft Saudi-Arabië gedreigd met ernstige financiële consequenties als het Amerikaanse Congres een wet aanneemt waardoor het land op de een of andere manier verantwoordelijk kan worden gesteld voor de aanslagen van 11 september 2001. De Saudi's dreigen voor 750 miljard dollar aan staatsobligaties en andere tegoeden van de hand te doen. Sommige Amerikaanse deskundigen noemen dat een loos dreigement, omdat de Saudi's daarmee zichzelf ook benadelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.