Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

NVWA: te veel incidenten voedsel

19 mrt 2014
  •  
leestijd 3 minuten
sjoemelen-met-vlees
Het aantal incidenten in de Nederlandse voedselsector is verontrustend zegt directeur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in het FD. Er een gebrek aan ethisch besef bij vooral producenten van vlees en vleesproducten. 'De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging. Het heeft tot een aantal ernstige ontsporingen geleid, en levert ook forse risico's op voor de nabije toekomst.'

Schandalen
Paul doelt op de recente reeks voedselschandalen, zoals paardenvlees dat als rundvlees werd verkocht. Ook is er sprake van vlees met sporen van ontlasting en overmatig gebruik van verboden groeihormonen. Hij concludeert: ' Het voedsel in Nederland is nog steeds veilig. Maar de incidenten die we tegenkomen, wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is. '

De inspecteur-generaal trad bijna een jaar geleden aan bij de NVWA. Over zijn ambities zegt hij: ' Dieper doordringen in de productieketen, zodat we gerichter kunnen interveniëren. De veehouderij en de mestverwerking zijn totaal met elkaar verweven en bovendien van elkaar afhankelijk .'

Extra controles
De ontwikkelingen in de melkveehouderij zijn volgens Paul niet los te zien van het mestbeleid, en de fraude met mest. ' Ik wil weten of een door ons aangetroffen overtreding een toevalstreffer is, of dat we te maken hebben met een trend ergens in de keten. '

De NVWA zal zich de komende tijd meer laten zien, zegt Paul. ' Onaangekondigde inspecties uitvoeren en de bevindingen op papier zetten. Bij lunchrooms loopt nu al een pilot. Wat mij betreft gebeurt dat ook bij supermarkten. De burger kan dan meer verantwoord handelen. '

Reactie COV
De kritiek van de NVWA is onterecht. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) hekelt de 'filosofische beschouwingen' van NVWA-inspecteur-generaal Harry Paul woensdag in het FD.

De zorgen van de NVWA over het aantal incidenten in de Nederlandse voedselsector zijn volgens de COV niet terecht. 'Houden vleesbedrijven zich niet aan de wet? Dan moet de NVWA opsporen en handhaven', zegt COV-woordvoerder Dé van de Riet. 'Maar als vleessector zitten we niet te wachten op tussentijdse filosofische beschouwingen over wat de normen voor voedselkwaliteit zouden moeten zijn.'

LTO Nederland
LTO Nederland wil graag een discussie samen met de overheid en het bedrijfsleven over een 'cultuurverandering in de hele voedselketen'. Dat meldt voorzitter Albert Jan Maat van de Land- en Tuinbouworganisatie in een reactie. Volgens Maat kan deze discussie niet los worden gevoerd van het functioneren van de NVWA en het huidige mededingingsbeleid. ' Nog steeds is in de hele voedselketen de allerlaagste prijs dominant ', zegt Maat. ' Daar moeten we vanaf. Voedselveiligheid is zeker zo belangrijk als bijvoorbeeld de veiligheid op straat. Dat is een algemeen belang en dat betalen we met z’n allen .'

Abvakabo FNV
Abvakabo FNV maakt zich zorgen over de slagkracht van de NVWA. Die moet zo spoedig mogelijk extra controleurs aan het werk zetten. 'De werkdruk is nu al enorm, er zijn gewoon meer mensen nodig', aldus Abvakabo-bestuurder Mieke van Vliet.

Naar aanleiding van een reeks voedselschandalen (met vlees, vis en toegediende antibiotica bij dieren) besloot het kabinet vorige maand de warenautoriteit meer slagkracht te geven. De kwaliteitsimpuls is nodig omdat de Rekenkamer oordeelde dat de NVWA in 10 jaar tijd is ' uitgebeend, wegverdund en kapotbezuinigd '.

(Bron: ANP)
 

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.