Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

NVWA richt vizier op vleesfraude

10-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
commissie-bespreekt-mestverontreiniging-in-slachterijen
De keuring van vlees wordt niet langer overgelaten aan de vleessector zelf, maar komt volledig in handen van de overheid. Ook worden er meer inspecteurs opgeleid die moeten letten op fraude met vlees. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die het kabinet wil nemen om de veiligheid van het vlees te vergroten.

Vaker controle, stevige boetes
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vaker onaangekondigde controles uitvoeren om vleesfraude aan te pakken. De banden met het Openbaar Ministerie, FIOD, douane en Europol en Interpol worden aangehaald en bedrijven die in de fout gaan, kunnen rekenen op ,,stevige boetes'' en kunnen worden stilgelegd.
Besmetting
Binnen de Nederlandse slachterijen komen ziekteverwekkende bacteriën als E.coli op vlees terecht dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd. Ook vlees dat afkomstig is van zieke dieren belandt in de voedselketen. Dat verklaarden keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) in de ZEMBLA uitzending 'Sjoemelen met vlees'. De keurmeesters van KDS werken onder verantwoordelijkheid van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Vandaag maakte staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken bekend het toezicht op slachterijen te willen verbeteren, omdat het toezicht volgens haar nu onvoldoende functioneert om op 'incidenten' te kunnen reageren. 
Ze meldde de Tweede Kamer dat meer NVWA-inspecteurs een gerichte training krijgen om fraude op te sporen. De voedselwaakhond wordt weer volledig verantwoordelijk voor het toezicht op en de keuring van producten. Een deel van met name de keuringen werd door de bedrijven gedaan, maar het kabinet grijpt in omdat het vindt dat er ' geen enkele discussie mag bestaan over de borging van volksgezondheid en voedselveiligheid ’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.