Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

nVWA: Geitenhouders voldoen aan vaccinatieplicht

01-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onduidelijkheid-over-aantal-q-koorts-besmettingen
ANP/ZEMBLA - Alle geiten- en schapenhouders in Nederland hebben hun dieren gevaccineerd tegen Q-koorts. De nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWA) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Alleen bedrijven met een publieksfunctie kregen langer de tijd om aan de vaccinatieplicht te voldoen. Hun dieren moeten voor het eind van het jaar zijn ingeënt. Tot dusver heeft 31 procent van deze bedrijven gevaccineerd.

Geiten- en schapenhouders moesten voor 1 augustus hebben voldaan aan de vaccinatieplicht. Vorige maand werd nog bericht dat 82 procent van de geiten- en schapenhouders zijn dieren heeft gevaccineerd tegen Q-koorts. Nu zij hun eigen verantwoordelijkheid hebben genomen, hoeft de nVWA niet in te grijpen.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hebben eerder aangekondigd dat zij een versoepeling van de maatregelen tegen Q-koorts overwegen als alle geitenhouders aan de vaccinatieplicht hebben voldaan.

ZEMBLA

ZEMBLA heeft de Q-koorts epidemie uitgebreid in beeld gebracht in de uitzending ' De Q-koorts epidemie '. In de ZEMBLA-aflevering werd uitgelegd wat de Q-koorts epedimie inhield en wat de gevaren van de ziekte zijn. De ziekte is afkomstig van geiten en wordt via de lucht overgedragen naar de mens. Duizenden Nederlanders zijn er ziek van geworden, een aantal is overleden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.