NVWA controleert telers op landbouwgif
10-03-2017
• leestijd 2 minuten
Telers van groente en fruit krijgen mogelijk deze maand nog te maken met controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Inspecteurs onderzoeken of kas-telers zich houden aan aangescherpte regels rond het gebruik van het schadelijke bestrijdingsmiddel imidacloprid. Die strengere regels gelden vanaf 15 maart, maakte de toezichthouder vrijdag bekend.
Telers mogen het landbouwgif alleen kopen als ze geen kas hebben. Of ze moeten kunnen aantonen dat zij vanuit de kas geen afvalwater lozen. Een andere optie is dat telers een gecertificeerde waterzuiveringsinstallatie hebben.
De concentraties imidacloprid in het oppervlaktewater zijn al jaren te hoog. Organismen in het water worden daardoor aangetast en daarmee raakt de hele voedselketen in en om het water uit balans.
Het doel van deze maatregel is de belasting van het oppervlaktewater met imidacloprid definitief terug te dringen door het plaatsen van gecertificeerde zuiveringsinstallaties. Daarnaast wordt verwacht dat door het omkeren van de bewijslast de handhaving eenduidiger en daardoor eenvoudiger wordt.
Aan deze maatregel is een meldplicht verbonden: de gebruiker meldt aan de Stichting Certificatie Distributie Gewasbeschermingsmiddelen (CDG) zijn voornemen om het middel te gebruiken.
Telers die zich niet aan de regels houden kunnen boetes krijgen die mogelijk oplopen tot 1500 euro.
Honingbij
Na de ZEMBLA uitzending '
Moord op de honingbij
' van maart 2011 wordt in verschillende nieuwe wetenschappelijke publicaties bevestigd dat landbouwgif, ook wel ‘neonicotinoïden’ genoemd, schadelijk zijn voor bijen. Maar nog steeds worden deze producten op grote schaal in de Nederlandse landbouw gebruikt.
In deel II van '
Moord op de honingbij
' onderzoekt ZEMBLA: hoe het kan dat de overheid zich in haar verantwoording over het pesticiden beleid blijft verschuilen achter niet onafhankelijke onderzoeken?
Lees ook: het onderzoeksrapport van de Universiteit Leiden:
Analyse van imidacloprid in het oppervlaktewater
gebruikmakend van recente meetgegevens uit de
Bestrijdingsmiddelenatlas
.