Zembla

NVWA controleert bestrijdingsmiddelen telers

21-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gebruik-gewasbeschermingsmiddelen-akkerbouwers-en-siertelers-moet-beter
 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert akkerbouwers en siertelers komende maanden op het juiste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ook gaat de toezichthouder na of er verboden bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
De toezichthouder constateerde in een eerder onderzoek onder driehonderd akkerbouwbedrijven dat ze te vaak verboden middelen gebruiken. Bovendien werden regels voor het gebruik van middelen in de buurt van oppervlaktewater niet goed nageleefd. Ook het goed reinigen van de spuitapparatuur ging vaak mis. Bij 10 procent van de bedrijven was sprake van verwijtbaar handelen. Deze bedrijven kregen een boete.

Bij vergelijkbaar onderzoek onder honderd siertelers ging 12 procent de fout in. Bij deze bedrijven is vooral het gebruik van verboden middelen en het onzorgvuldig gebruik van bestrijdingsmiddelen een probleem. Structurele overtreders kunnen volgens de NVWA dit jaar strengere straffen verwachten. Voor de rozenteelt kunnen de boetes oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.
' Het is in het belang voor de gezondheid van mens, dier en milieu dat ondernemers zich houden aan de wettelijke regels, die gelden bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ', stelt de NVWA.

(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.