Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'NVWA controleert amper bij malafide fokkers'

07-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Mopshond
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft volgens stichting Dier&Recht dit jaar amper controles uitgevoerd bij fokkers van honden en katten die door hun extreme uiterlijk verboden zijn. De controles konden volgens de NVWA niet uitgevoerd worden vanwege de coronamaatregelen.  

Dit jaar zijn volgens Dier&Recht tot nu toe 248 Franse bulldogs, 87 mopshonden en 71 Engelse bulldogs met stamboom gefokt. Dat is in strijd met de wet. Deze honden kunnen vanwege hun korte snuit amper ademhalen en krijgen allerlei gezondheidsklachten. In de Zembla-uitzending 'Het einde van de rashond' is te zien hoe zeer de honden lijden onder hun uiterlijk. 

Signaal
Dier&Recht zegt meerdere handhavingsverzoeken te hebben ingediend bij de NVWA tegen fokkers van kortsnuitige honden, kortsnuitige katten en bambino sphynx katten, maar vanaf maart werden die allemaal afgewezen. Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht: “Het is volstrekt onacceptabel dat fokkers ongestoord zieke honden en katten blijven fokken, terwijl ze weten dat het fokken van deze mismaakte dieren verboden is. Door niet te handhaven, geeft de NVWA het signaal af dat het doelbewust fokken van gehandicapte dieren nog altijd ongestraft blijft.”
'Veiligheid medewerkers voorop'

De NVWA zegt dat de controles niet konden worden uitgevoerd vanwege de coronamaatregelen. "De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers staat voorop. Daarom hebben we een afweging moeten maken welke controles wel en niet konden worden uitgevoerd", zegt een woordvoerder van de NVWA.


"Veel van de fokkers over wie het gaat hebben de fokkerij in een kleine ruimte of aan huis. Dan is het niet goed mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren. Daarom zijn de controles opgeschort", verklaart de woordvoerder. Volgens de NVWA gingen er nog wel medewerkers naar plekken waar ernstige meldingen binnenkwamen, bijvoorbeeld als er sprake zou zijn van hondsdolheid. De woordvoerder zegt dat de NVWA bezig is om een werkmethode te vinden om in 2021 ook bij fokkerijen langs te gaan als de coronamaatregelen van kracht blijven.   

(ANP)

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.