Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

NVWA: 'Beter Leven-kenmerk laat steken vallen'

13-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
commissie-bespreekt-mestverontreiniging-in-slachterijen
De Stichting Beter Leven Kenmerk laat steken vallen in het aantal controles van veehouders. Ook is de administratie niet op orde. Dat heeft recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangetoond, schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn onregelmatigheden aangetroffen in de administratie en het aantal controles is ook niet op orde. Er zijn afspraken gemaakt met de stichting voor verbetering.
Sjoemelen met vlees
Volgens de regels van het Beter Leven Kenmerk die door de Dierenbescherming zijn opgesteld moet het duurzame vlees strikt gescheiden worden gehouden van gewoon varkensvlees. Maar volgens de werknemers gebeurt dat niet.  Een bron verklaart in ZEMBLA: ' Als de vraag hoger is dan het aanbod dan wordt er mee gerommeld, dan zeggen leidinggevenden: doe er maar ander vlees bij, dat gebeurt dagelijks met allerlei soorten vlees .'
Aangifte
De Dierenbescherming overweegt om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de vermeende fraude. De Dierenbescherming zal daarvoor een commissie instellen van onafhankelijke personen. De Dierenbescherming overweegt om aangifte te doen, omdat zij vinden dat er mogelijk sprake is van een strafbaar feit. Het is aan het Openbaar Ministerie of vervolging daadwerkelijk kan plaatsvinden.

Jaarlijkse controle
De NVWA voert jaarlijks een controle uit bij de Stichting Beter Leven Kenmerk. Bij de controle toetst de NVWA onder andere of de Stichting Beter Leven Kenmerk controleert of het gesubsidieerde primaire landbouwbedrijf nog voldoet aan de voorschriften van het certificeringssysteem. Het gaat hierbij niet om de controle of toezicht op de overige afspraken die als aanvullende eisen tussen de private partijen zijn gemaakt.
Bij de laatste controle door de NVWA zijn enkele onregelmatigheden geconstateerd voor wat betreft de administratie en het aantal controles op primaire bedrijven. Dienst Regelingen heeft naar aanleiding hiervan afspraken gemaakt met de Stichting Beter Leven Kenmerk over verbetering van de administratie en de controles.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.