Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

NVWA: 4402 kilo levende paling in beslag genomen.

26-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
giftige-paling-blijft-te-koop-ondanks-waarschuwingen-van-voedsel-en-warenautoriteit
Bij de strijd tegen palingstroperij op het IJsselmeer zijn tien beroepsvissers aangehouden en is 4402 kilo levende paling in beslag genomen. Dat schrijft de NVWA in het jaarverslag 2013.
De hoeveelheid paling in Nederland is de laatste jaren sterk teruggelopen. Om de palingstand te herstellen is het ‘Aalbeheerplan’ opgesteld. Daarin is geregeld dat het in de maanden september, oktober en november verboden is op paling uit het IJsselmeer te vissen.
De NVWA kreeg in 2012 signalen dat met name de beroepsvisserij zich schuldig maakt aan grootschalige palingstroperij in het IJsselmeer. In 2013 heeft de NVWA daarom samen met onder andere de nationale politie controles uitgevoerd op vissers die het vangstverbod van september tot en met november negeren. Enkele beroepsvissers die verdacht worden van grootschalige palingstroperij zijn opgespoord. Tegen deze vissers is proces-verbaal opgemaakt. Deze activiteit vraagt veel voorbereiding en is arbeidsintensief. Dit wordt onder meer veroorzaakt door het grote werkgebied.
In 2014 richt het toezicht en de opsporing zich tijdens de periode waarin de aalvisserij verboden is opnieuw op de beroepsvisserij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.