Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

NVvTO niet overtuigd van plannen Dekker thuisonderwijs

14 mrt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
thuiszitters
Op 16 maart is een doorbraak in het thuisonderwijsdebat mogelijk. De Tweede Kamer gaat op die dag tijdens een algemeen overleg in debat met staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Dekker wil het thuisonderwijs als volwaardige onderwijsvorm in de wet opnemen en toezicht regelen, zoals de Onderwijsraad in 2012 al adviseerde. De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs (NVvTO) vindt een wettelijke regeling voor thuisonderwijs een positieve ontwikkeling. De NVvTO vreest dat door een opeenstapeling van strenge maatregelen voor ouders en kinderen de toegang tot het thuisonderwijs praktisch onmogelijk zal worden.

De NVvTO is er nog niet van overtuigd dat de staatssecretaris het thuisonderwijs daadwerkelijk een warm hart toedraagt. De voorwaarden die Dekker wil invoeren zijn gebaseerd op het klassikale schoolonderwijs, en als zodanig niet passend bij het veelzijdige karakter van thuisonderwijs. De NVvTO heeft uitvoerig in de praktijk onderzocht welke instrumenten van kwaliteitsborging en toezicht werken en draagvlak hebben. Hierover heeft zij het ministerie grondig geïnformeerd. Met deze uitkomsten heeft staatssecretaris Dekker echter niets gedaan.

De NVvTO vraagt de Tweede Kamer om de inzichten die bij dit praktijkonderzoek zijn opgedaan als leidend te nemen. De NVvTO ziet een model voor zich waarbij de vereniging voor kwaliteitsborging van het onderwijs zorgt door o.a. deelname van ouders aan workshops en intervisie. Daarnaast kan de onafhankelijke Stichting Keurmerk Thuisonderwijs, die daartoe opgericht is door enkele wetenschappers, de onderwijsplannen van de ouders beoordelen en voorzien van een keurmerk. De rol van de Onderwijsinspectie bestaat in dit model uit het toezien op de uitvoering van deze regeling. Wanneer de Tweede Kamer op 16 maart besluit tot een wettelijke regeling, zal het nog twee jaar duren voordat de nieuwe wet klaar is. Tot die tijd zal de huidige vrijstellingsregeling van kracht blijven. (bron: NVvTO)

Algemeen Overleg Thuisonderwijs
Woensdag 16 maart 14:30 – 17:00
Klompézaal

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's