Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

North Refinery voldoet nog niet aan milieueisen

20-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
north-refinery-voldoet-nog-niet-aan-milieueisen
Er zijn nog steeds problemen rond de olieverwerker North Refinery. RTV Noord meldt dat de olieverwerker in Delfzijl de productie 2 weken heeft moeten stilleggen omdat het nog niet voldeed aan de nieuwe milieueisen van de provincie Groningen. Het bedrijf staat onder scherp toezicht omdat het in het verleden een reeks overtredingen gemaakt heeft.? ?

De provincie Groningen onderkende twee jaar geleden de ernst en urgentie na de aanbevelingen van commissie De Ridder en greep het rapport aan om handhaving en toezicht te verbeteren. Tijdend een controle bij North Refinery werden 23 overtredingen geconstateerd. Er werd een dwangstom opgelegd van totaal 1 miljoen euro.

Het bedrijf wordt er door Justitie onder andere van verdacht illegaal chemische afvalstoffen in olie en brandstoffen te mengen (blenden). De stoffen zouden niet volgens de vergunning worden verwerkt.

In 2009 maken Dirk Bayens en Norbert Reintjens de ZEMBLA film ´De smerige olieroute´ over bedrijven die chemisch afval mengen met stookolie.  Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, stelt in ZEMBLA: “Die stookolie is een zinkput voor alle rotzooi die ze bedacht hebben. Dat is een heksenbrouwsel.

”North Refinery verwerkt afvalolie. Volgens Reijnders doet North Refinery dit zonder zich aan de milieuvergunning te houden, een situatie die jarenlang is gedoogd. Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit spreekt in ZEMBLA van een “sluipweg” die bedrijven gebruiken om van hun afvalstoffen af te komen.

Hoewel de situatie bij het bedrijf is verbeterd, gaat het nog niet goed genoeg. Van de lijst met verbeterpunten zijn nu 60 van 78 punten aangepakt. Om een structurele oplossing te vinden voor de geuroverlast, wordt binnenkort een damverwijderingsinstallatie geplaatst. ??

Tot North Refinery weer aan alle eisen voldoet blijft het onder toezicht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.