Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

North Refinery krijgt dwangsom opgelegd

27-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-smerige-olieroute
27 juli 2011 -  De provincie Groningen vindt dat het bedrijf North Refinery in Farmsum nog steeds niet aan de milieueisen voldoet. Daarom is besloten het bedrijf een dwangsom op te leggen. De dwangsom kan oplopen tot een miljoen euro. Als dat niet helpt dan dreigt de provincie het bedrijf deels te sluiten.  Volgens de nieuwe directeur Johannes Bos van North Refinery levert dat nog meer problemen op.

De directie van olieverwerker North Refinery waarschuwt voor de gevolgen van een mogelijke sluiting van het bedrijf. North Refinery voelt zich overvallen door de dwansgom van de provincie. Volgens de directie is er constant overleg geweest met de provincie om tot een oplossing van de problemen te komen.

Rapport
De provincie Groningen onderkende eerder dit jaar de ernst en urgentie na de aanbevelingen van commissie De Ridder en greep het rapport aan om handhaving en toezicht te verbeteren. In mei is een controle bij North Refinery uitgevoerd waar 23 overtredingen zijn geconstateerd. De totale dwangsom is 1 miljoen euro.

Blenden
Het bedrijf wordt er door Justitie onder andere van verdacht illegaal chemische afvalstoffen in olie en brandstoffen te mengen (blenden). De stoffen zouden niet volgens de vergunning worden verwerkt. In maart 2010 deed Justitie een inval in het bedrijf, waarbij installaties werden onderzocht en monsters van afvalstoffen werden genomen. In april van dit jaar werden het terrein en de gebouwen door het Interregionaal Milieuteam Noord- en Oost-Nederland doorzocht.

Het ongecontroleerd verspreiden van chemische afvalstoffen kan leiden tot schadelijke gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid. Met het niet naleven van de regels zijn grote winsten te behalen en dit kan leiden tot concurrentievervalsing. Dat zijn redenen waarom het OM dit soort zaken aanpakt.

Smerige olieroute
In 2009 maken Dirk Bayens en Norbert Reintjens de ZEMBLA film ´De smerige olieroute´ over bedrijven die chemisch afval mengen met stookolie. Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, stelt in ZEMBLA: “Die stookolie is een zinkput voor alle rotzooi die ze bedacht hebben. Dat is een heksenbrouwsel.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.