Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Noord-Ierland stopt met deel grenscontroles na toenemende spanningen

02-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
370 keer bekeken
  •  
brexit_vura
De autoriteiten in Noord-Ierland zijn tijdelijk gestopt met het controleren van de goederenstroom van en naar de rest van het Verenigd Koninkrijk, een brexitmaatregel. Er zijn zorgen over de veiligheid van het uitvoerend personeel. De burgemeester van de Noord-Ierse havenstad Larne spreekt van toenemende spanningen in de gemeenschap. Volgens lokale media zijn er pogingen gedaan om informatie te verzamelen over personeel, zoals het registreren van kentekens.

De controles van goederen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk begonnen na de brexit. Voor deze oplossing is gekozen zodat er geen grenscontroles hoeven te worden uitgevoerd tussen Noord-Ierland en Ierland, dat wel onderdeel is van de Europese interne markt.

De lont in het Noord-Ierse kruitvat
“Het zal onvermijdelijk tot aanvallen op grensinstallaties leiden”, zei Daire McKenna over de Brexit, de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. In de Zembla-uitzending ‘Brexit, de lont in het Noord-Ierse kruitvat' benadrukken Mckenna en andere ‘dissidente republikeinen’, die een hereniging met de Ierse republiek willen, dat de strijd nog niet voorbij is. Een 'harde' grens tussen Noord-Ierland en de EU, als gevolg van de Brexit, is hen een doorn in het oog.

Aanvallen zijn er gelukkig niet, maar spanningen zijn steeds beter merkbaar. Het Noord-Ierse ministerie van Landbouw laat weten dat fysieke inspecties van dierlijke producten daarom tijdelijk worden opgeschort in Larne en Belfast. Het controleren van documenten gaat wel gewoon door.

Europese Commissie
De Europese Commissie, die de goederencontrole bij het vertrek van het VK uit de EU met Londen heeft afgesproken, veroordeelt de "onacceptabele" intimidatie van havenpersoneel en wie dan ook "natuurlijk erg krachtig". Brussel bespreekt met de Noord-Ierse en Britse autoriteiten wat hun nu te doen staat om op een veilige manier greep te houden op handel en verkeer. Woensdag volgt video-overleg van Eurocommissaris Maroš Šefčovič met de Britse brexitminister Michael Gove en de Noord-Ierse premier en vicepremier. "De veiligheid van mensen staat uiteraard voorop", onderstreept een woordvoerder.

Vrije grensovergang
Vrij verkeer tussen de twee landen is belangrijk om een herhaling te voorkomen van decennia van geweld. Overwegend protestantse 'unionisten' die aansluiting wilden met Groot-Brittannië lagen overhoop met overwegend katholieke 'republikeinen' die pleitten voor een verenigd Ierland. Een vrije grensovergang tussen Ierland en Noord-Ierland was een onderdeel van de oplossing van het conflict.

De huidige oplossing is niet populair bij een deel van de Noord-Ieren. Zij zien de controles als een barrière met de rest van het Verenigd Koninkrijk. Bovendien zouden er problemen zijn met de leveringen van voedsel, door vertraging bij de invoer. Volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken zorgt dat onder meer voor lege schappen in Noord-Ierse supermarkten.

Kijk de uitzending 'Brexit, de lont in het Noord-Ierse kruitvat':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.