Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nog steeds problemen Afvaloven Harlingen

03-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vechten-om-vuilnis
De gemeenteraad van Harlingen heeft een extra vergadering ingelast naar aanleiding van een gele wolk zwaveldioxide die vorige maand uit de Omrin afvaloven in de Friese havenplaats opsteeg. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente maandag gezegd.

Omrin had moeten melden dat bij het testen van de afvaloven in Harlingen te veel zwaveldioxine uit de pijp gekomen is. Dat geeft het bedrijf zelf toe. De partijen SP en Frisse Wind van Harlingen willen dat er openheid komt over wat er precies gebeurd is.

Op 7 april kwam er een gele wolk met zwaveldioxine uit de pijp. Een kraanmachinist heeft daar foto’s van gemaakt. Door de wolk zou de kraanmachinist, die bezig was met werkzaamheden, onwel zijn geworden. De raad wil weten wat er is gebeurd en waarom de gemeente niets heeft gemeld. De verbrandingsoven is al jarenlang een heikel punt in de Friese politiek.

De partijen Frisse Wind Harlingen en de SP dienden het voorstel voor een extra vergadering in. De twee partijen vormen meer dan een vijfde van de totale gemeenteraad. Dat is nodig om een extra vergadering op de agenda te krijgen. Die wordt gehouden op 11 mei.

De oven ligt stil
Sape Jan Terpstra, woordvoerder van Omrin, heeft in de Harlinger Courant bevestigd dat de afvaloven volledig stil ligt. “Er wordt geen afval verbrand en er wordt niet op gas gestookt. Het is een zogenaamde garantiestop.” Er wordt sterk getwijfeld aan die uitleg. In de milieuvergunning wordt namelijk niet gerept over geplande “garantiestops.”  Volgens Johan Vollenbroek, milieuadviseur, is het volledig af laten koelen en opnieuw weer op temperatuur brengen erg schadelijk voor de oven. Normaal gesproken doe je dat dan ook niet zo gauw. Er moet dus wat aan de hand zijn.

Het is opmerkelijk dat Omrin helemaal geen melding heeft gemaakt van het stilleggen van de afvaloven. Omrin meldt juist in alle media dat de ingebruikname op schema ligt. Maar daar past het volledig stilleggen van de fabriek niet in.
(bron: afvalovennee.nl)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.