Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Nog steeds misstanden in slachthuizen: poep op vlees en valse steekproeven’

05-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
sjoemelen-met-vlees
"Het is een groot toneelstuk”, dat zeggen vleeskeurmeesters tegen EenVandaag over de situatie in veel Nederlandse slachthuizen. Ze luiden de noodklok, want er wordt nog steeds gesjoemeld met vlees. De keurmeesters stellen dat er poep op het vlees zit en dat steekproeven worden gemanipuleerd. Er zou sprake zijn van een angstcultuur, melden zowel dierenartsen als keurmeesters die controles moeten uitvoeren aan EenVandaag: “Dierenartsen worden bedreigd en uitgescholden. Daarom kiezen ze vaak voor het belang van de slachterij en niet voor het belang van de voedselveiligheid”, zeggen de keurmeesters.
Het imago van de vleesindustrie kreeg in 2013 al een forse knauw. Toen werd bekend dat sommige producenten paardenvlees als rundvlees verkochten, omdat voor rundvlees meer wordt betaald. Uit de Zembla-uitzending ‘ Sjoemelen met vlees ’ bleek er nog meer mis in de vleesindustrie. Zo onthulde Zembla dat er toen ook al poep op vlees zat en dat er gefraudeerd werd met het 'Beter Leven-keurmerk'.
Verbeterplan werkt niet
De Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde een verbeterplan in na de vleesschandalen. Volgens de NVWA heeft de nieuwe manier van controleren resultaat. Maar de keurmeesters, die anoniem willen blijven, denken daar anders over.
Volgens hen wordt de dagelijkse controle van het vlees gemanipuleerd, waardoor de kwaliteit beter lijkt dan deze werkelijk is. ”Vlees waar pathologische afwijkingen op zitten wordt voor de keuring weggesneden en in een afvoerbuis gegooid. Dat is verboden omdat een dierenarts het daarna nooit meer goed kan controleren.” Ook zou er te weinig tijd zijn voor goede controle. “In de grote slachterijen komen er 650 karkassen per uur voorbij. Met die snelheid hebben we een krappe elf seconden om een karkas te controleren”,  zegt een keurmeester in EenVandaag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.