Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nog geen vliegtuigen op vliegveld Twente

03-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
twentse-luchthaven-in-2014-weer-open
De gemeente Enschede en de provincie Overijssel hebben sinds kort het gebied in eigendom waar de komende jaren de doorstart van de luchthaven Twente moet plaatsvinden. De luchtaven moet Twente met 2700 banen een belangrijke economische impuls geven.
   
De eerste vliegtuigen zullen echter niet voor eind 2014 starten en landen op het vliegveld. De aanbesteding, waarvoor een speciaal team is aangesteld, neemt zeker anderhalf jaar in beslag. De daadwerkelijke aanbesteding vindt over een jaar plaats. De verwachting bij de gemeente en de provincie is dat er medio 2012 een overeenkomst kan worden gesloten met een exploitant. Daarna volgen nog de nodige formaliteiten en bouwwerkzaamheden.

Een van de mogelijke exploitanten, de Enschedeër Chris Vaneker,lijkt ontmaskerd als fantast. Vaneker, die geïnterviewd wordt in de ZEMBLA uitzending, beweerde tegenover zijn financiers dat bouwondernemer Dik Wessels uit Rijssen miljoenen zou steken in zijn businessplan om weer te gaan vliegen op Twente, maar Wessels zegt Chris Vaneker niet te kennen en nooit te hebben gesproken.

De provincie Overijssel en de gemeente Enschede leggen samen 30 miljoen euro op tafel om het voormalige vliegveld van het Rijk te kopen; in totaal heeft de overheid al 70 miljoen euro uitgetrokken voor de doorstart van de luchthaven. Maar wat nu als er zich geen ondernemer meldt die de luchthaven wil exploiteren? Is er door de overheid dan niet al heel veel geld geïnvesteerd in de luchthaven?

Natuur- en milieuorganisaties, omwonenden en een aantal politieke partijen demonstreren woensdagmiddag tegen de plannen rond de luchthaven Twente.

De organisatoren wijzen op de gevolgen voor het milieu en het volgens hen dreigend financieel fiasco om dat een luchthaven op slechts zestig kilometer afstand van het naburige Duitse vliegveld Münster-Osnabrück niet haalbaar zou zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.