Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Nigeria eist 5,7 miljard euro van Shell'

04-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuile-olie-van-shell
Nigeria eist via de rechter omgerekend circa 5,7 miljard euro schadevergoeding van olie- en gasconcern Shell. Media in het Afrikaanse land meldden dinsdag dat de federale regering juridische stappen heeft gezet tegen een Nigeriaanse divisie van Shell.
Het geld is volgens de berichten ter compensatie van geleden schade na een groot olielek in december 2011. Door het lek stroomde naar schatting 40.000 vaten olie de zee in. Het leeuwendeel van het schadebedrag is ter compensatie van lokale vissers en inwoners van dorpen. Ook zou Shell de schoonmaakkosten moeten ophoesten en juridische kosten voor zijn rekening moeten nemen.
Eind 2014 besloot het Nigeriaanse parlement al dat Shell circa 3,2 miljard euro moet betalen. Dat besluit volgde op een rapport van het Nigeriaanse overheidsagentschap Nosdra.
Shell was dinsdag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar maar liet eerder al eens weten dat het zijn verantwoordelijkheid heeft genomen voor de lekkage en dat alle olie is opgeruimd. Ook zijn maatregelen getroffen om mogelijke lekkage sneller op te sporen en tegen te houden.
Shell ligt vaker onder vuur in Nigeria vanwege olievervuiling. Op het Nigeriaanse vasteland worden oliepijpleidingen volgens het olieconcern vaak illegaal afgetapt en gesaboteerd, wat zware verontreiniging tot gevolg heeft. Critici wijten de grote milieuschade echter aan verouderde pijpleidingen en nalatigheid van Shell. Nigeria is de grootste olie-exporteur van Afrika. (anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.