Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nieuwe meldingen onderzoek GGZ Noord-Holland Noord

30-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
omstreden-medisch-experiment-bij-ggz-noord-holland-noord
Het onderzoek door de IGZ  naar de medische experimenten bij GGZ Noord-Holland Noord gaat langer duren dan oorspronkelijk gepland. Dit schrijft minister Schippers aan de Tweede Kamer in de Commissiebrief inzake Voortgangsrapportage Medisch wetenschappelijk onderzoek met GGZ-patiënten. Naar aanleiding van de ZEMBLA uitzending ‘Experimenteren met patiënten’, zijn er namenlijk nieuwe meldingen gedaan bij de IGZ die betrekking hebben op het onderzoek van de IGZ.
Onder deze meldingen bevinden zich ook (ex)-personeelsleden en familieleden van patiënten. Het horen van personeelsleden en familieleden maakt onderdeel uit van het onderzoek van de IGZ. Mochten er tijdens dit onderzoek signalen naar boven komen van de kant van personeelsleden omtrent een onveilige cultuur bij de instelling dan zal de IGZ dit oppakken.
Tijdens een wetenschappelijk medisch experiment met psychiatrische patiënten die ernstige psychoses hebben is twijfel ontstaan of de uitvoering in overeenstemming is met het onderzoeksprotocol. Uit een dossier dat ZEMBLA in handen heeft staat onder meer dat volgens een interne klokkenluider 22 van de 52 proefpersonen nooit hadden mogen deelnemen aan het experiment. Zo schrijft het oorspronkelijke onderzoeksprotocol voor dat uitsluitend ambulante patiënten aan het onderzoek mochten meedoen. Echter zijn er ook niet-ambulante patiënten aan het experiment toegevoegd.

De minister schrijft in de brief dat ‘het onderzoek naar de procedure tot goedkeuring en de gronden op basis waarvan deze goedkeuring plaats heeft gevonden, geen onvolkomenheden zijn gevonden. Dat wil zeggen dat de betreffende METC op basis van de WMO terecht een positief oordeel heeft gegeven over het onderzoeksprotocol.’
De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) is nog bezig de gang van zaken ná de primaire goedkeuring van het onderzoeksprotocol te bestuderen en heeft daarover aanvullende vragen aan de METC gesteld. Dit onderzoek bevindt zich in een afrondende fase. De CCMO heeft in ieder geval geconstateerd dat door het optreden van de METC de veiligheid van de proefpersonen niet in het geding is geweest en dat er geen proefpersonen onterecht geïncludeerd konden worden.
De verwachting is dat de IGZ het onderzoek eind 2015 kan afronden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.