Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nieuwe klokkenluidersregeling

23-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
van-vollenhoven-bepleit-klokkenluidersregeling
De VARA heeft in  2008 /2009 actie gevoerd voor een betere rechtspositie voor klokkenluiders. De actie startte op 20 april 2008 met de ZEMBLA special " Klokkenluiders in de kou ". En met succes.

Nieuwe klokkenluidersregeling
Vanaf 1 januari 2010 krijgen Klokkenluiders bij de rijksoverheid en de politie een betere bescherming. Op die datum treedt de nieuwe klokkenluidersregeling in werking. De klokkenluider kan voortaan kiezen of hij of zij een misstand openlijk meldt bij een leidinggevende binnen de organisatie of vertrouwelijk bij een vertrouwenspersoon. De medewerker die te goeder trouw meldt, mag niet benadeeld worden vanwege de melding. Daarbij is nu concreet gemaakt wat onder benadeling wordt verstaan. Ook kan men kiezen voor (externe) melding bij de commissie integriteit overheid.

Proceskosten
Klokkenluiders die tegen een vermeende benadeling willen procederen, kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming in de proceskosten. Die aanspraak ontstaat al op het moment dat de medewerker zich laat ondersteunen indien er sprake is van een voorgenomen besluit en strekt zich ook uit tot de procedures in bezwaar en bij de rechter. Indien de medewerker in het gelijk wordt gesteld, worden de werkelijke proceskosten (met een plafond) vergoed.

Dat schrijft minister Ter Horst in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens haar zijn nu de werkgevers aan zet om de regeling ook goed te laten werken. Defensie, provincies, gemeenten en  waterschappen krijgen binnenkort ook een verbeterde klokkenluidersregeling, aldus Ter Horst.

De VARA heeft in 2008 een speciale website in het leven geroepen onder het mom: laat klokkenluiders niet in de kou staan!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.